2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Futóversenyt rendeznek a vallásszabadság évfordulójára emlékezve a gyalui Várkert Fesztiválon

2018. május 28. 16:34, utolsó frissítés: 16:34

Az 1568-as tordai országgyűlésen – Európában elsőként – meghirdetett vallásszabadságra emlékezve, futóversenyre kerül sor a 3. Várkert Fesztiválon vasárnap, június 17-én.

A János Zsigmond unitárius fejedelem kedvenc lakóhelyeként is számon tartott gyulai vár parkjában Freedon Cross néven szervezik meg a versenyt egy 1568 méteres, valamint egy 4.7 kilométeres (3 x 1568 méter) szakaszon. Jelentkezni legkésőbb június 13-ig lehet.

A gyalui kastélypark eddig ismeretlen zugait fedezhetik fel azok, akik vállalkoznak a futóversenyen való részvételre.

Az erre a célra kialakított ösvényeket bejárva a résztvevők megismerkedhetnek a történelmi kastélypark rejtett helyszíneivel, az esemény pedig kiváló lehetőséget biztosít a tartalmas kikapcsolódáshoz és sportoláshoz is.A versenyzőknek rendelkezniük kell a Várkert Fesztiválra szóló érvényes belépővel, valamint előzetesen – legkésőbb június 13-ig – jelentkezniük kell az alábbi ezen a LINKEN.

A Kincses Kolozsvár Egyesület, a Traditio Transylvanica Alapítvány, valamint a Magyar Unitárius Egyház által szervezett Freedom Cross a Várkert Fesztivál és a Freedom Run 1568 kezdeményezés közös terepfutóversenye, mely során bárki részese lehet az év legizgalmasabb szabadság-futamának.

A jelentkezők június 17-én 9 és 10.30 között vehetik át a rajtszámaikat, majd 11 órakor kezdetét veszi a verseny, melynek végén minden résztvevő érmet kap.
Mint ismeretes, idén harmadik alkalommal, június 15-17. között, kerül megszervezésre, a Kolozsvár mellett található gyalui várkastély parkjában, a korábbi években is nagy sikernek örvendő Várkert Fesztivált.

Az esemény családbarát, napközben a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a rendezvény szervezői, az estéket pedig neves zenei fellépők teszik feledhetetlenné.

A fesztiválra elővételben és kedvezményesen május 10. és június 10. között válthatók jegyek és három napos bérletek a varkertfesztival.ro és a www.bilete.ro oldalakon, valamint a kolozsvári Bulgakov Kávéházban és a Rhédey Caféban.

Az elővételben megvásárolt napijegyek 20 lejbe, a három napra szóló bérletek pedig 35 lejbe kerülnek, június 10. után pedig a napijegy 30 lejért, míg a bérlet 50 lejért váltható meg. A fesztivál 14 éven aluli gyermekek számára ingyenesen látogatható.

A tavalyi évhez képest idén kétszer több zenei fellépővel büszkélkedhet a fesztivál, a zenei kínálat pedig számos generációt megszólít a legkisebbektől a rock, a blues és a jazz kedvelőiig.

Az immár három napos rendezvényen fellép a Budapest Bár, Földes László HOBO legújabb zenés estjével, a Bob Dylan-dalokat feldolgozó Lassú vonat című koncerttel, a 100 Folk Celsius, a Kaláka, a Bohemian Betyars, a Braindogs és még sokan mások.

Napközben előadásokra, az Emese Park középkori és római kori hagyományőrző bemutatóira és játékaira, bábszínházi előadásokra, gyermekfoglalkozásokra, ügyességi versenyekre, ökörsütésre, lovasbemutatóra, a kastély körüli vezetett túrákra, kézműves- és könyvvásárra, valamint számos egyéb programra is sor kerül. Idén először és rendhagyó módon a rendezvényen kizárólag csak magyar kézműves- és kisüzemi söröket lehet majd vásárolni – egyeseket a szokványos fesztiválárakon. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS