2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb nagykiállítás tekinthető meg a Csíki Székely Múzeumban

2018. május 30. 12:29, utolsó frissítés: 12:29

A Csíki Székely Múzeum az erdélyi múzeumi szcéna fontos szereplőjeként, az elmúlt években olyan kiállításokat valósított meg, mint Munkácsy Erdélyben, a Nagybányai Művésztelep, Egyiptom művészete, Rippl-Rónai József életműve, Csontváry művészete Erdélyben, vagy legutóbb a Művészek ágyúdörgésben – Erdély az első világháborúban.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Csíki Székely Múzeum közötti hagyományosan jó szakmai együttműködésnek köszönhetően a 2018. május 17 – én, Klasszikus mesterek nyomában – Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátaik címmel újabb nagykiállítás nyílt a múzeumban, melynek kurátora Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese.

Az erdélyi viszonylatban előzmény nélküli kiállítás a 125 éve született Zsögödi Nagy Imre és ifjúkori pályatársai előtt kíván tisztelegni.

Tudatosan helyezték a hangsúlyt Szőnyi István és különösen Aba-Novák Vilmos művészetére, ugyanis az útját kereső csíki művész a baráti szálak mellett szakmai példaképként tekintett rájuk.

A budapesti Képzőművészeti Főiskola egykori növendékeiből verbuválódó „rézkarcoló nemzedék”emblematikus alakjait mutatja be a tárlat. Főként Szőnyi, Aba-Novák, Korb Erzsébet és Patkó Károly által képviselt magyarországi neoklasszicista csoport művészetét átfogó módon bemutató monstre kiállítás (Árkádia tájain. MNG, 2002) mellé teljes joggal zárkózik föl a mintegy hatvan alkotást összehangoló, jelenlegi kurátori koncepció.

Néhány erdélyi párhuzamot, kapcsolódási pontot is felvillant a kiállítás: ezért Jándi Dávid, Mágori Vargha Béla, Mund Hugó, Szolnay Sándor műveit is beválogatták. Érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán szereplő fő művekkel együtt magángyűjtemények fontos darabjai is helyet kapnak a Mikó-vár termeiben.

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS