2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hat erdélyi kastélyt laktak be a Nyitott Kastély Hetén

2018. május 30. 12:56, utolsó frissítés: 13:18

Hat erdélyi kastélyban, összesen több mint háromezer látogatót megmozgatva zajlottak színes programok május 24. és 27. között a Kastély Erdélyben program által koordinált kastélykerti piknikeken. A szentbenedeki Kornis-kastélyban szervezett bográcsos piknik mellett a zabolai Mikes-kastélyban, a miklósvári Kálnoky-kastélyban, a marosvécsi Kemény-kastélyban és gyalui Rákóczi-Bánffy kastélyban és a maroshévízi Urmánczy-kastély voltak programok.

„Nagyon örülünk, hogy a Piknik - Nyitott Kastélyok Hetével a Kastély Erdélyben Koalíció a Kulturális Örökség Európai évében csatlakozott egy európai szintű nemzetközi kezdeményezéshez. Nagyon fontosnak gondoljuk, hogy azokat az értékeket, amelyeket az erdélyi kastélyok jelentenek, minél többen megismerjék, itthon és külföldön egyaránt. Köszönjük a programba becsatlakozó kastélyok tulajdonosainak, szervezőknek, egyesületeknek és szervezeteknek, hogy közösségi élményt hoztak létre ezekben az értékes kulturális, turisztikai örökségekben! A rengeteg látogató és a kiemelt érdeklődés fontos visszajelzés nekünk arról, hogy igény van hasonló rendezvényekre, ezért a jövőben mindenképp szeretnénk folytatni, hasonló rendezvénysorozatokat tervezünk” – mondta Balázsi-Pál Ágnes, a Kastély Erdélyben program koordinátora.

A zabolai Mikes-birtok két nap, május 26-án és 27-én várta az érdeklődőket, s a két nap alatt több mint ezer vendég fordult meg a birtokon. Roy-Chowdhury Alexander elmondta, a család számára nagyon fontos, hogy az udvarház és környéke a helyi kulturális és gazdasági élet szívét képezze, mint egykoron, a birtok fénykorában.
A szombati nap a családoké volt, a vasárnap pedig a komolyzene kedvelőinek kedvezett. A meghirdetett tematikához csatlakozva a többség piknikkosárral érkezett, és élt a lehetőséggel hogy a kastélypark gyepes területein telepedjen le falatozni. A vasárnapi koncerten Rosanne Philippens holland hegedűművésznő klasszikus művek mellett népzenei feldolgozásokat és improvizációkat adott elő.

A miklósvári Kálnoky-kastély szintén szombaton és vasárnap várta a látogatókat, két nap alatt több mint 700-an látogatták meg a birtokot. A késő reneszánsz stílusban épített kastélyban Schenk Károly fröccsöntőmester nagyméretű makettjein elevenedtek meg az 1848-as huszárok, és az Erdélyi Élet Múzeuma állandó tárlata mellett Tordai Hajnal Mesélő jelmezek című színházi jelmezkiállítása is látogatható volt.
A gyerekeket barátságos pónik várták szekerezésre, lovaglásra, kastély-kifestők pedig arra, hogy megtöltsék őket vidám színekkel. Kint a fűben a piknikkosarak mellett kincset kereshettek, néptáncot tanulhattak, és persze mindenki együtt lehetett a csodálatos épített örökség árnyékában.

A marosvécsi Kemény-kastély kertjében is nagyszerű piknikezős hangulat alakult ki, pokrócokkal, kosarakkal. A szombati nap folyamán mintegy 250 látogató fordult itt meg, a kastélyt a tulajdonos, Nagy Kemény Géza vezetésével is be lehetett járni, de szabadon is barangolhatott bárki az egykori Erdélyi Helikonnak helyet adó ódon falak között. A kastélyban két festménykiállítás is nyílt: marosvásárhelyi festőművészek alkotásai költöztek a falakra, Madaras Sándor gyűjteményéből, illetve a szintén marosvásárhelyi Kentelki Gábor hozta el saját festményeit.
A szentbenedeki Kornis-kastély május 24-re időzítette a piknikezést, s a szamosújvári, dési és válaszúti szervezők és diákok tánccal, ládamászással, labdákkal, óriás kifestőkkel, focival töltötték meg az „unikornisos kastély” kertjét. A szervezők 500-ra becsülik azok számát, akik itt megfordultak a délután alatt. A színpadon kisebbek és nagyobbak is felléptek, volt tánc, muzsika, koncert is az egykori kastély romjának árnyékában.A délután folyamán Géher Ferenc, a kastély tulajdonosa két alkalommal is körbevezette az érdeklődőket, mesélt a kastély történetéről, egykori kinézetéről, és abbéli reményéről, hogy sikerül a jövőben ifjúsági tábort kialakítani a kastélynál.

Gyaluban mesékkel és mondókákkal, kifestőkkel és kézműves termékekkel, szappanbuborékokkal és jókedvvel telt meg a kert, 150-200 személy gyűlt össze közös piknikre május 26-án. A kézműves vásárban színes játékok, ékszerek, dekorációs tárgyak vártak gazdára, a gyerekek Kerekítővel és mesesarokkal tölthették tartalmasan el a délelőttöt. A Korzo egyesület két vezetett sétát is indított, amelyen az érdeklődők megismerhették a megújulásra váró Rákóczi-Bánffy kastély történetét. A várkastély restaurálására húszmillió lejes uniós támogatást nyert a Traditio Transylvanica Alapítvány, és négy év alatt újítanák fel az épületet.A maroshévízi Urmánczy-kastély május 27-én, vasárnap várta az érdeklődőket. Az 1920-as, 30-as évek zenéje lengte be a teret, s az 500-nál is több látogató belakta a teljes kastélyt és kertjét, a vezetett séták mellett szabadon csatangoltak a kastélyban. Sokan nem jártak még sosem a kastélyban, másoknak élményeik kötődnek hozzá, ők most mind együtt lehettek a Nyitott Kastélyok Hetén – emelte ki Szabó Tekla művészettörténész, a kastély felújításának felügyelője.
A gyerekeket főként Pufi pantomim előadása kötötte le, emellett kisállatokat simogattak, kifestőztek, és nagy sikere volt a mackós kincskeresésnek. Az Urmánczy Fürdő személyzete örmény ruhába öltözve kínálta a falatoznivalót azoknak, akik nem hoztak batyut. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS