2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több székelyföldi településen is fellép Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa

2018. június 01. 15:13, utolsó frissítés: 15:13

Június 1-3 között Erdély több településén lép fel Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa. A 2016-ban alakult kórus két év munkájának gyümölcsét szeretné a közönség szeretetével kamatoztatni, valamint célkitűzéseit elhivatottan követve, minél szélesebb körben kívánja ismertetni a magyar és nemzetközi gyermekzene irodalom gyöngyszemeit.

Az első megállót a június 1-én 11 órától Mikházán sorra kerülő Csűrszínház gyermeknapi rendezvényeinek megnyitója jelentette, amelyet a Maros Művészegyüttes János Vitéz előadása követett. Az udvaron táncházra is sor került, ahol több száz gyermek együtt ünnepelhetett népi kultúránk környezetében.

A gyermeknapi éneklések Szováta fürdőn záródnak a 19 órától sorra kerülő szabadtéri koncerttel. A gyermekkórus repertoárja főként Kodály Zoltán, Bárdos Lajos műveiből épül fel, de közkedvelt Kaláka gyermekdalok valamint musical részletek is elhangzanak, amelyekhez a közönség is csatlakozhat.

Június 2-án a parajdi sóbányában lép fel Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa, valamint 3-án a marosvásárhelyi Lidia Gyermekotthonba látogatnak el. Útközben Szelykefürdőn a székelykapuk sorában is felcsendül az énekhang, valamint kórházak gyermekosztályára is terveznek ellátogatni.

Kálló Krisztián, a kórus karmestere szerint “konfortzónájukból, azaz a nagyvárosi életből kimozdítva a gyermekeket, lehetőség adódik a barátkozásra, más gyerekekkel való találkozásra, egymástól való értéktanulásra és nem utolsó sorban az együttlét örömére.

A turnéra való felkészülés intenzív próbafolyamattal járt, amelyet a gyerekek rendkívüli komolysággal és felelősségtudattal vittek véghez, lehetővé téve a repertoár nemzetközi énekekkel való bővítését. Ezek közül néhány most kerül bemutatásra először.”

„A kórustagok és szülők, valamint a turné során partnereink is rendkívül el voltak ragadtatva, hogy épp gyermeknap alkalmával indul első turnéjára kórusunk örömet szerezve a zenén, éneken keresztül más gyerekeknek.

Célunk nem a kultúrházas környezetben történő éneklés, hanem szokatlan helyszíneken a zene által életre szóló élménygyűjtés lehetőségének megteremtése.

Ezért esett a választás a csűrre, a bányára, a domboldalra, árvaházra. Köszönetet kell mondanom Szép Gyulának, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatójának, Barabási Attilának, a Maros Művészegyüttes igazgatójának, Széllyes Ferencnek, a Csűrszínház megalapítójának valamint Laczkó Györgynek, az udvarhelyi Tamási Áron Líceum igazgatójának a támogatást, akik nélkül ez a turné nem jöhetett volna létre.“ - nyilatkozta Takács Aranka, szervező és kórusvezető.

Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa június 7-én zárja évadát a kolozsvári Farkas utcai református templomban. Az egy órás előadásban a kórus két éves műkődésének legjobb dalai szólalnak meg. A koncertre 19 órai kezdettel kerül sor, a belépés ingyenes. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS