2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarországon szervezik Plácido Domingo énekversenyét

2009. március 27. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

Először tartják Közép-Európában a Plácido Domingo által 16 éve alapított Operalia nemzetközi énekversenyt: a középdöntőt Pécsett, míg a döntőt Budapesten rendezik a nyáron. Már csaknem 1400-an jelentkeztek a versenyre, köztük 50 magyar is, egyébként a fiatal énekesek több mint 30 országot képviselnek.

Az előzsűri négy tagja nem találkozik egymással, nem is egy városban dolgoznak, egymástól függetlenül választják ki azt a 40 előadót, akik majd a pécsi középdöntőben léphetnek színpadra zongorakísérettel július 25-től két lépcsőben - mondta el Alvaro Domingo, aki édesapja kérésére dolgozik a verseny lebonyolításán.

Az utolsó, augusztus 1-jei budapesti döntőre már csak 10-en, legfeljebb 12-en maradhatnak, nekik egy általuk szabadon választott ária mellett föl kell készülniük olyan darabokból, amelyek közül a zsűri jelölhet ki egyet.

A döntő zsűrijében hagyományosan tíz híres operaház vezetői kapnak helyet Párizsból, Madridból és Bécsből. Három díjat ítélnek oda külön férfi és női kategóriában, az első helyezettek 30-30 ezer dollárt kapnak, a második helyezetteknek 20-20, a harmadik helyen végzőknek 10-10 ezer dollárt adnak. A zarzuela kategória egy-egy fődíjasa is 10 ezer dollárt kap. A szervezők azt is lehetővé szeretnék tenni, hogy szavazással a közönség is kiválaszthassa kedvenc énekesét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS