2019. április 24. szerdaGyörgy
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vasárnap kezdődik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

2018. július 05. 20:30, utolsó frissítés: 20:33

Idén július 8–15. között zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, és július 8–13. között a XI. Régizenei Nyári Egyetem. Az eseményekkel kapcsolatos újdonságokról tartottak sajtótájékoztatót július 5-én, csütörtökön a Mikó-vár színpadán. A szervezők és támogatók mellett jelen volt a Barozda együttes is, amely ízelítőt nyújtott a kor zenéjéből.

A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében, valamint Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata társszervezésében zajló esemény idei fő témája a hispán zene, mely számos kultúra kapcsolódásából adódó egyedi vonása és mérhetetlen gazdagsága miatt megérdemli a kitüntető figyelmet.

Barozda zenekarBarozda zenekar


A sajtótájékoztatón Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke örömének adott hangot, hogy idén is egy nagyon nívós rendezvény hívja fel Európa figyelmét Hargita megyére.

– Egy olyan fesztiválról beszélhetünk, amelyre méltán büszke lehet Hargita megye és a Hargita megyeiek, hiszen egy olyan értékes fesztiválnak lehetnek haszonélvezői az itt élők és az ide látogatók, amelyet európai szinten is számon tartanak, ismernek és elismernek. Mint intézmény fenntartók és fesztiváltámogatók fontos számunkra, hogy minél jobb fogadtatása legyen megyénkben a fesztiválnak, örvendetes az is, hogy az utcára is kivonulnak több programponttal és ott is megmutatkozik ez a fajta zene. Nagyon szép és tartalmas fesztiválban lesz részünk idén is – hangsúlyozta Barti Tihamér alelnök.

Barti Tihamér azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a térségek ilyen módon is ráerősíthetnek a turizmus fellendüléséhez, hisz ahogy véget ér a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, július 16-22. között reneszánsz kastélynapokat tartanak a szomszédos Erdővidéken, a miklósvári Kálnoky-kastélyban.

Füleki Zoltán, Csíkszereda Megyei Jogú Város alpolgármestere rámutatott arra, hogy a zene és a kultúra igen sokat tud mondani és nyújtani a mai kor emberének is, ezért van igény arra, hogy a fesztivált évről-évre megszervezzék, világ és Európa szinten is elismert zenészek is fellépnek, az erdélyi és anyaországi régi zenészek mellett.

Az idei fesztivál kiemelkedő eseménye, az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művének korabeli hangszerekkel való megszólaltatása lesz: J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passióját hallhatjuk Csíkszeredában, ugyanakkor Brassóban és Bukarestben – erről és a részletes programról Dr. Filip Ignác Csaba, a fesztivál művészeti vezetője tájékoztatta a jelenlévőket. Július 12-én, csütörtökön, a bukaresti Atheneumban 19.30-tól; július 13-án, pénteken 19 órától a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban; valamint július 15-én, vasárnap szintén 19 órától a brassói Fekete-templomban szólal meg a Máté-passió.

– A koncertek a brassói Musica Barcensis fesztivállal együttműködésben valósulnak meg, így szeretnénk méltóképpen megünnepelni a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tizedik esztendejét és a brassói Bach Kórus megalakulásának 85. Évfordulóját – emelte ki Dr. Filip Ignác Csaba.

A koncertek számos helyszínen zajlanak majd, ugyanakkor, akárcsak a korábbi években, utcazenét, előadásokat, gyermekprogramokat, táncházat és filmvetítést is tartanak. Ugyanakkor a koncerteken a Régizenei Nyári Egyetem hallgatói is fellépnek.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere az idei év újdonsága közül kiemelte, hogy első alkalommal a fesztivál belépődíjas. A belépők 5 és 20 lej között mozognak, ugyanakkor lesznek olyan események, amelyek továbbra is ingyenesek maradnak. A jegyek kezdéskor a helyszínen vagy napközben a Csíki Moziban megválthatók.

A sajtótájékoztatót színesítette a Barozda együttes jelenléte, akik több alkalommal is ízelítőt adtak azokból a zenékből, amelyekkel az idei fesztiválra készültek. A Barozda együttes 1976-os megalakulásakor elindítója volt az első székelyföldi táncházaknak, meghatározó szerepet töltve be az erdélyi táncház-mozgalomban.

Bővebb információ a programokról, belépődíjakról: www.regizene.ro.
Friss hírek és programajánlók várják az érdeklődőket az esemény közösségi oldalán is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS