2019. június 25. keddVilmos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új turisztikai receptet kínál a Borszék Bogrács Fesztivál: gasztronómia, sport és zene a szabadban

2018. július 07. 15:26, utolsó frissítés: 15:43

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Borszék Bogrács Fesztivál felfedi Erdély egyik szemet gyönyörködtető fürdővárosának szépségét mindazok előtt, akik e megkapó természeti környezetben kívánnak üdülni. Július 13-15. között a városka utcái és sípályája koncerteknek, sporttevékenységeknek, zenei és kézműves műhelyeknek, tájékozódási és terepfutóversenyeknek, kerékpározásnak adnak otthont. Az esemény egyik főszereplője a bogrács lesz, hiszen több csapat is benevezett már a bográcsos főzőversenybe, mennyei, hagyományos ízeket elővarázsolni.

Borszékfürdő. Fotó: George MoldovanBorszékfürdő. Fotó: George Moldovan


A Secvențe Egyesület és a Papa la Sanyi által megálmodott fesztivál a nyári turisztikai idény kellős közepén hívja fel magára a figyelmet az egész család számára élményt nyújtó, színes programkínálatával. A turistákat és a környék lakosait kiállítások, filmestek, népi és egzotikus hangszeres műhelyek, kézműves bemutatók, vásár, egészségsarok várják. „Büszkén jelentem ki, hogy az egész országból sikerült összeverbuválni sport- és természetkedvelő embereket, de a helyi panzió tulajdonosok és szervezők is hathatós segítséget nyújtanak, illetve velünk dolgoznak sajtósok, sportolók, zenészek és kézművesek is. Ez egy családias fesztivál lesz, ahol mindenki otthon érezheti magát” - fejtette ki a szervezők nevében Dan Burlac.

A fesztivál első délutánját a fennállásának 60-dik évét ünneplő Marosvásárhelyi Rádió jóvoltából ide érkező együttesek nyitják meg: az Anghelina Timiş, Doru Pop és fia, Ina Todoran és Ovidiu Furnea előadókból álló csoport román népi előadással, a One More Minute pedig koncerttel szórakoztatja majd a résztvevőket. Esténként a Sípálya melletti Nagyszínpadon változatos zenei felhozatal készül: Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet, a magyar folk és etno zene közismert előadói, valamint kedvelt román zenészek, a Bosquito, Mircea Vintilă, Nightlosers, Timpuri Noi és a Fanfara Transilvania is a fellépők között vannak.

Szombaton és vasárnap a sport kapja az egyik fő szerepet Borszékon. Az Outdoor konferencián lehetőség lesz meghallgatni néhány kiváló román, illetve romániai magyar sportembert, akik fizikai tűrőképességüket minduntalan próbára téve újabbnál újabb rekordokat döntenek. A nemzetközileg is elismert, Tiberiu Ușeriu, Novák Károly Eduárd, Toma Coconea és Török Zsolt négyeséhez csatlakozik az ugyanakkora hírnévnek örvendő Avram Iancu is – velük beszélgethetnek az érdeklődők különböző, sporttal kapcsolatos témákról. A nekik szánt kérdések folyamatosan föltehetők a szervezőknek küldött üzenetben már a mostantól a fesztivál Facebook-oldalán.

A helyszín térképeA helyszín térképe


A fesztiválon vetítésre kerülő filmek közül megemlítjük a Testről és lélelkről című alkotást, amelyet 2017-ben Aranymedve díjjal tüntetett ki a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije, valamint a România sălbatică, a nagyközönség körében eddig is nagy sikert arató dokumentumfilmet.

Részletes információk az esemény programjáról a Facebook-oldalán olvashatók.

Stratégiai partnerek: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, Borszéki Ifjúsági Fórum, Carpathian Sustainable Tourism Center, Erdélyi Kárpát-Egyesület, a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Egyesület.

A fesztivál támogatói: Papa la Sanyi, Romaqua Group Borsec, Ciuc, Fuchs, Stalinskaya, Univer, Borsec, Pegas România, Papanași Gustoși, ViaViticola Sărica Niculițel, Faló vendéglő, Juliu’s Pension, Borsec Panzió, Korona Panzió, Kerek Panzió, Lizi Panzió, Hostel Fitness, Ely Panzió, Sport Villa, Eden Panzió, Roua Panzió, Borostyán Panzió, Floare de Colț Panzió, Riki Villa, Ágnes Panzió, Veverița Panzió, HamaculMeu.ro, The Raven Sportklub, George Moldovan Photography. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS