2019. április 24. szerdaGyörgy
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Radu Jude új filmje nyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

2018. július 08. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

Radu Jude rendező Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe (Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari) című filmje kapta szombat este a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt. Ez az első román nagyjátékfilm, amelyet a rangos elismeréssel tüntetnek ki.

Radu Jude alkotása a fesztivál fődíja mellett az Europa Cinemas hálózat kitüntetését, az Europa Cinemas Labelt is elnyerte - derül ki az AGERPRES hírügynökségnek küldött közleményből.A csehországi szemle nemzetközi zsűrijében idén Mark Cousins brit rendező, Zrinka Cvitešić horvát színésznő, Marta Donzelli olasz producer, Zdeněk Holý cseh filmkritikus és Nanouk Leopold holland rendező kapott helyet. A hivatalos versenyprogramba 12 filmet válogattak be.

Jude hatodik nagyjátékfilmje - amelynek világpremierjét hétfőn tartották a szemle keretében - történelmi eseményt rekonstruál egy utcai előadáshoz. A bemutató után a szaksajtó a populizmussal kapcsolatos "intelligens vészjelzésnek", "merész vígjáték-drámának" nevezte az alkotást - mutat rá a közlemény. A romániai mozikban szeptember 28-ától vetítik a díjnyertes alkotást. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS