2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ilyen volt a 10. dráMA kortárs színházi találkozó

2018. szeptember 24. 15:13, utolsó frissítés: 15:16

Szombaton, szeptember 22-én zárult a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház által szervezett dráMA kortárs színházi találkozó jubileumi, tizedik kiadása.

A dráMA10 programjában egy nagytermi és tizenkét stúdióelőadás szerepelt, amelyek többségét telt ház előtt játszották.

A találkozón részt vettek a dráMÁn immár visszatérő vendégnek számító társulatok, mint a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, ugyanakkor olyan meghívottakat is vendégül voltak, akik először mutatkoztak be a dráMÁn, mint a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a suceavai Matei Vișniec Városi Színház vagy a bukaresti Godot Café-Teatru.

A dráMA10 keretében tartották a 2018/2019-es évad első premierjét: szombaton mutatták be a Garaczi László Magyar mátrix című műve alapján készült kocsmaszínházi előadást Tóth Árpád rendezésében. A Barabás Árpád, Pál-Varga Márta, Esti Norbert, Kőmíves Boróka, és Vadász Bernadett által előadott produkción is telt ház volt.

Magyar mátrixMagyar mátrix


A jubileumi találkozón ott volt Andrea Gavriliu Sepsiszentgyörgyön született, jelenleg Kolozsváron élő alkotó, aki egészen különleges utazásra hívta a nézőket O.S.T. (Organic Sound Twist) című mozgásszínházi előadásával, ugyanakkor kétnapos workshopot is tartott az udvarhelyi társulat színművészei számára. Andrea hamarosan visszatér Székelyudvarhelyre, ebben az évadban ugyanis Terméketlen szépség címmel mozgásszínházi előadást rendez a társulatnál.

A dráMA10 másik kiemelt programpontja volt a Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház által immár negyedik alkalommal meghirdetett dráMÁzat elnevezésű drámapályázat nyertes munkáit tartalmazó dráMÁzat IV. kötet bemutatója.

A találkozón a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata felolvasó-színházi előadás keretében mutatta be a pályázat debüt kategóriájának nyertes drámáját, Oláh-Horváth Sári Gyerekjáték/Lenni vagy nem című írását, amely sem tematikailag, sem nyelvezetében nem kímélte a közönséget.

Az idei dráMÁn újdonságként filmklubot indítottak: az érdeklődők egyrészt megtekinthették a TVR jászvásári stúdiójának három, Matei Vișniec kortárs drámaíró munkássága és élete köré épülő produkcióját.

A találkozón az Andreea Știliuc rendeztea Matei Vișniec, rege la Avignon, a Provența, Paradisul posibil és a Parisul lui Matei című dokumentumfilmet filmet vetítettük. A programban szerepelt továbbá a székelyudvarhelyi Simó Ibolya Falu fessön című rövidfilmje és a Kincses Elemér drámája alapján készült, Cornel Mihalache rendezte Csatorna című tévéfilm.

A közönségtalálkozókon olyan neves alkotókkal voltak beszélgetések, mint Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő, Kiváló Művész, Hatházi András színész, rendező, drámaíró vagy Anca Bradu és Vladimir Anton rendező.

Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznőRáckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő


Középen Hatházi András színészKözépen Hatházi András színész


A dráMA kortárs színházi találkozó az elmúlt tíz évben hosszú és sikeres utat járt be, és amint azt Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója az idei találkozó megnyitóján hangsúlyozta: tíz év után ideje vonalat húznunk és újragondolnunk a rendezvény küldetését, célját, ezért a meghívott szakemberekkel a dráMA jövőjét illetően is születtek értékes ötletek, gondolatok.
(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS