2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Alter-Native fesztiválon láthatják először az erdélyiek Nemes Jeles László legújabb filmjét, a Napszálltát

2018. október 18. 13:35, utolsó frissítés: 13:35

Marosvásárhelyen a 26. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon láthatja először az erdélyi közönség az Oscar-díjas Nemes Jeles László legújabb, Napszállta című filmjét.

A Napszállta világpremierje szeptember elején volt a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, a magyarországi mozikban kevesebb mint egy hónappal ezelőtt, szeptember 27-én kezdték el vetíteni. Az erdélyi közönség a november 7-11. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló Alter-Native fesztiválon láthatja először a filmet, amely csak 2019 februárjában kerül a romániai mozikba, bár „a rendezvény történetének legnagyobb vetítési díját fizették érte” - közölték a szervezők.

A Saul fia rendezőjének új nagyjátékfilmjét Velencében a Nemzetközi Kritikusok Szövetsége (FIPRESCI) díjazta, a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon pedig „a kimagasló operatőri munkáért, történetvezetésért és kosztümökért” kapott különdíjat.

A film 1913 nyarán játszódik, az első világháború előtti boldog békeidők utolsó napjaiban. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát, az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel...

Csaknem százfős szereplőgárdája van a filmnek, amelyben romániai, lengyel és német színészek is játszanak. A főszerepekben Jakab Julit (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanovot (Brill Oszkár) láthatja a közönség, de feltűnik a filmben a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának két tagja, Molnár Levente és Bodolai Balázs is. A szereplők között van még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának két színésze, Moldován Orsolya és Kádár Noémi is. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS