2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hip-hopot hallgatnak a svájci sajtok

2018. november 05. 12:37, utolsó frissítés: 13:51

Egy svájci sajtkészítő ementáli sajtokon kísérletezik, hogy felmérje a zene sajtokra gyakorolt hatását. A Berni Művészeti Egyetemmel közösen Beat Wampfler és csapata azt próbálják megfejteni, hogy különféle hanghatások miben módosítják a sajt ízét és érési folyamatát.

Wampfler, aki főállásban állatorvosként dolgozik, saját burgdori lakásának pincéjében végzi a kísérletet. A sajtkorongok külön ládakeretekben pihennek, alulról kisebb méretű hangfalból éri őket a zene. A sajtok szeptember óta Led Zeppelint, Mozartot és az amerikai A Tribe Called Quest hip-hop muzsikáját hallgatják.

„A sajt ízfejlődéséért a baktériumok felelnek, az érést enzimek befolyásolják. Meggyőződésem, hogy nem csupán a páratartalom, hőmérséklet vagy tápanyag vannak hatással az ízre”, mondja Wamplfer. „A hangok, ultrahangok vagy a zene ugyanúgy természettani hatással bírhatnak.”

Tudósok régóta tanulmányozzák a zene növényekre gyakorolt hatását, és várandós kismamák egy része úgy gondolja, hogy a terhesség ideje alatt hallgatott klasszikus zene növeli a magzat intelligenciaszintjét.

„Az elején szkeptikusak voltunk”, vallotta be Michael Harenbern, a Berni Egyetem zenei vezetője. „Aztán felfedeztük a szonokémia szakterületét, amely hanghullámok és hangok szilárd testekre gyakorolt hatásával foglalkozik.” A szakemberek az ultrahangok és a kémiai reakciók közötti összefüggéseket keresik.

Ez a sajtkorong kilencvenes éveki hip-hopra érik. <i>Képek forrása: japantimes.co.jp</i>Ez a sajtkorong kilencvenes éveki hip-hopra érik. Képek forrása: japantimes.co.jp


„Arra keressük a választ, hogy végső soron lesz-e valami mérhető eredmény vagy eltérő ízbeli hatása”, mondja Harenberg.

Jelenleg a sajtok különféle zenék ritmusára érlelődnek, kóstolásukra jövő év elején kerül sor.

„Ízletesebb lesz a sajt? Nehéz megmondani”, vallja be Wampfler, majd hozzáteszi: bár nem tudja megjósolni a győztes zenestílust, a hip-hopnak drukkol. (Euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS