2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A felnőtté válásról szól a KÁMSZ új előadása

2018. november 06. 16:13, utolsó frissítés: 16:22

A közösségi színház módszereivel készült az Under Construction, a Kolozsvári Magyar Színház új bemutatója, amelyet november 10-én 20 órától láthat először a közönség a Stúdióteremben.

A Román Kulturális Alap (AFCN) pályázatának nyertes projektje továbbviszi azt a dokumentarista színházi vonalat, amely a nagysikerű Homemade (r. Vargyas Márta) előadással vette kezdetét az intézményen belül, jelzi Visky András, a színház művészeti vezetője. A projekt kezdeményezői Biró Réka és Deák Katalin dramaturgok, a rendezői feladatokat ezúttal Sipos Krisztina szabadúszó rendező, alkotó látja el. A projektalapú csapatban a színház alkalmazott színészei és munkatársai, harmadéves színészhallgatók és szabadúszó színházi alkotók is részt vesznek. A színészek elmondása szerint mindkét korosztálynak jót tett a frissesség, a régi munkatempótól való eltávolodás, amelyet a próbafolyamat magával hozott.

Próba közben. <i>Fényképek forrása: A KÁMSZ Facebook oldala.</i>Próba közben. Fényképek forrása: A KÁMSZ Facebook oldala.


Akárcsak a Homemade esetében, a stáb mellett szociológusok, pszichológusok és pszichodráma pszichoterapeuták személyében szakmai tanácsadók is hozzájárultak a felnőtté válás témájának érdembeli megvilágításához. A stáb különféle fókuszcsoportokkal dolgozott, Kolozsvár bel- és külvárosi, illetve szakiskoláiból toborzott líceumi diákokkal, illetve fiatal felnőttekkel. A résztvevők felső korhatára harminc év volt, így egyetemisták és doktoranduszok is részt vettek a próbafolyamatot megelőző munkafázisban. Az anyaggyűjtés stádiumában a fiatalok nyolcfős csoportokban beszélgettek a felnövés-felnőttség megéléséről, kritériumairól, emellett pár mélyinterjú is készült. Az alkotók augusztusban egy négynapos tábori műhelymunka keretein belül kezdtek el ötletelni, október óta pedig intenzíven dolgoznak a produkción.

Sipos Krisztina főként a csapat koordinátoraként látja szerepét ebben a folyamatban, szerette és kihívásként élte meg a nagy létszámú stábbal való munkát. Felkérésre lett a produkció rendezője és úgy gondolja, a csapattal együtt formázták összefüggő színházi egésszé a felgyűlt anyagot.

Visky András megjegyzi, hogy ilyen projektek révén a kőszínházak nyitnak a mainstream irányába, ezek az előadások tehát olyan nézőket is bevonzanak, akiket amúgy nem szólít meg az elvontabb színházi formanyelv. Sinkó Ferenc színész hozzáteszi, hogy a bemutatásra kerülő Under Construction esetében is üdvözlendő, ha a néző elvárások nélkül érkezik a színházba és átadja magát az élménynek. A produkció ugyanis nem feltétlenül racionális értelmezést követel meg, témájából kifolyólag sokkal közvetlenebb hozzáállást igényel a néző részéről, aki maga is szembesült vagy éppen most szembesül a felnőtté válás összetett tapasztalatával.

Az előadás következő alkalommal november 12-én ugyancsak 20 órától lesz látható.

Szereplők: Albert Csilla, Dimény Áron, Ferenczi István, Kántor Melinda, Kicsid Gizella, Kolcza Rebeka, Laczó Júlia, Molnár Rudolf, Mostis Balázs, Sinkó Ferenc, Szabó Viktória Zsuzsanna, Szucher Ágnes, Varga Hunor-József, Veres Orsolya. Stáb: Balázs Nóra, Biró Réka, Deák Katalin, Demeter Kata, Kovács Kinga, Sarvadi Paul, Sipos Krisztina, Vass Zsuzsanna. Szakmai tanácsadók: Deme Ilona, Kasza Izabella, Keresztesi Polixéna, László Éva, Szabó Júlia.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS