2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az „egyszer használatos” lett az év szava

2018. november 07. 14:17, utolsó frissítés: 14:20

A Collins Dictionary által választott szó (angolul single-use) azokra a műanyagból készült termékekre vonatkozik, amik egyszeri használat után eldobandók. A szóválasztást a környezettudatosság növekedése is motiválja.

A Collins szótárszerkesztői 4.5 billiós szókorpuszt vizsgáltak, hogy összeállítsák a folyó év új és említésre méltó szavainak listáját. Elmondásuk szerint többek között a BBC Blue Planet II dokumentumfilmjének képei, amiken albatroszok műanyaggal etették csibéiket, is hozzájárultak az egyszer használatos kifejezés elterjedéséhez. Az Európai Parlament nemrégiben megszavazta a műanyaghulladák mennyiségének visszaszorítását célzó javaslatot, amelynek értelmében szívószálak, fültisztító pálcikák, egyszer használatos tányérok, üvegek és evőeszközök is betiltásra kerülnek. A határozat várhatóan 2021-ben lép érvénybe.

„A távoli óceánokon úszkáló szívószálakat, üvegeket és tasakokat megragadó fényképek egy globális kampányhoz vezettek, aminek célja a használat csökkentése”,

írja a szótár. „A szó előfordulása négyszeresére növekedett 2013 óta.”

A single-use szótári jelentése „csak egyszeri használatra készített”; a terminus olyan árucikkeket jelöl, amik ellenőrizetlen túlburjánzása kárt tesz a környezetben és befolyásolja a táplálékláncolatot. 2016-ban a Brexit, 2017-ben pedig a fake news lett az év szava.

Az év szavának további esélyesei a plogging (Skandináv fitnesz, melynek során a kocogók felszedik az elszórt szemetet), a gammon (magyarul szó szerint füstölt sonka, olyan személyt, általában középkorú, fehér férfit jelöl, akinek reakcionista nézetei vannak és főként Nagy-Britannia EU-ból való távozását támogatja) és a floss (magyarul fogselyem, a Fortnite videójáték győzelmi tánca) voltak.

A szótár adatai szerint a gaslight (magyarul gázláng) szó előfordulása az elmúlt öt évben húszszorosára növekedett; a terminus olyan manipulációs technikát jelöl, amely során egy személyt folyamatosan téves információkkal szembesítenek, míg az elkezdni megkérdőjelezni saját épelméjűségét. A közösségi médiák hashtagjaként induló MeToo pedig kinőtte magát és a nyelv részévé vált: olyan kulturális mozgalmat jelöl, amelynek célja a főleg munkakörnyezetben előforduló, szexuálisan kizsákmányoló viselkedés leleplezése és megsemmisítése.

Helen Neswstead, a szótár nyelvi tartalmának irányítója szerint az idei évben számos ügy körül nőtt a tudatosság és sok esetben a düh, ez pedig új szavak fellendüléséhez és régiek újraalkalmazásához vezetett.

„Az idei év szavaiból kitűnik, hogy a nyelvünkben bekövetkező változásokat egyaránt befolyásolja a közérdek, a sport, a politika és a játszótéri hóbortok. Az idei szavak talán rámutatnak egy végletes világra: egyik felén komoly társadalmi-politikai aggodalmak, másikon könnyedebb elfoglaltságok állnak.”

A lista minden szava felkerül a CollinsDictionary.com holnapra és a szótár jövőbeli nyomtatott kiadásaiba való belefoglalásuk is feltevődik. (The Guardian)

Nyitókép: BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS