2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kányádi Sándorról készülhet dokumentumfilm a Médiatanács támogatásával

2018. november 12. 20:34, utolsó frissítés: 21:06

Tizenhárom új dokumentumfilm és kilenc ismeretterjesztő film készül el a Magyar Média Mecenatúra Programban - írja a Filmtett a Médiatanács közleményére hivatkozva. Életrajzi film elkészítését támogatják Benedek Elekről, míg a nemrég elhunyt Kányádi Sándorról egy dokumentumfilm készülhet a támogatásukkal. De Erdély és Románia egyesülésének 100. évfordulójára, december 1-jére tervezett román centenáriumi ünnepségsorozat megörökítésére is különített el pénzt a Médiatanács.

A dokumentumfilmek gyártásának támogatására kiírt Ember Judit-pályázat második fordulójában tizenhárom alkotónak, összesen 108,5 millió forint odaítéléséről döntött a testület legutóbbi ülésén. A nyertes alkotók közül Xantus Gábor az idén elhunyt költőről, Kányádi Sándorról, Simon Judit Klapka György ’48-as honvédtábornokról, Szabó Gábor Besenyei Péter műrepülőről, Pap Zsolt pedig az animáció zsenijéről és a sci-fi műfaj úttörőjéről, George Palról készít majd portréfilmet.

Vojkó Ferenc a Szent Korona 1945 és ’78 közötti hányatott „útját”, Tősér Ádám az ’56-os forradalom után Magyarországtól elmenekültek befogadásának történetét meséli el. Pesty László a Duna Televízió létrejötte óta eltelt negyedszázadot eleveníti fel meghatározó tévés személyiségeket is megszólaltatva, Kriskó László Józsefváros és az MTK sportegyesület múltját, sikereit és terveit, Skrabski Fruzsina négy traumatikus sorsot és a szinte lehetetlen talpra állást mutatja be, Neagu Adrian pedig a moldvai csángók Székelyföldre kényszerítéséről forgat filmet.

Jamrik Levente a nyolcvanas évek Magyarországán működő nemzetközi terrorszervezetekről készít dokumentumfilmet, Káel Csaba a XIX. századi budapesti Operaházba, az itt dolgozó Mahler életébe avatja be a nézőt, míg Mezősi-Nagy Mariann és Mezősi Tamás egy követségi tanácsos, Wettstein János nemrég előkerült naplója alapján dolgozza majd fel a trianoni béketárgyalásokat.

Az ismeretterjesztő filmek, sorozatok gyártását támogató Kollányi Ágoston-pályázat idei második fordulójában a Médiatanács nyolc magyarországi és egy határon túli alkotónak összesen 74,4 millió forint támogatást ítélt meg.

Az erdélyi Szabó Attila egy világviszonylatban is ritka féldrágakő, az aragonit csiszolásának erdélyi hagyományát, fénykorát és jelenét idézi majd meg. Szász Csongor a második világháború utáni vajdasági magyar kisebbség letargikus hangulatában született lakodalmas rockzenéről mint közösségi és kulturális jelenségről forgat. Simon Broughton a magyar táncházmozgalom történetét örökíti meg.

Varsányi Ferenc a kereszteseket állítja középpontba a keresztény-iszlám ellentét 21. századi környezetében, Takács Rita a növényvilág kommunikációjáról készít filmet.

Támogatást nyert három portréterv is: Balázs Ferencről, az unitárius reneszánsz teológusról, tanárról, íróról és népművelőről (r.: Orbán János Dénes), Potoczky Máriáról, egy arisztokrata származású szociáldemokrata aktivistáról Nagy Imre környezetéből (r.: Bozsogi János), és elkészül az első életrajzi film a nagy mesélőről, Benedek Elekről is (r.: Szögi László). Újabb 16 résszel folytatódik a vallásszabadságot a világon elsőként törvénybe iktató 1568-as erdélyi országgyűlésről szóló sorozat, a Vallás és szabadság is (r.: Hevér Zoltán).

A mecenatúraprogram azonnali helyszíni forgatási költséget támogató Escher Károly-pályázatának keretéből 2 millió forinttal járul hozzá a Médiatanács az Erdély és Románia egyesülésének 100. évfordulójára, december 1-jére tervezett román centenáriumi ünnepségsorozat megörökítéséhez, tekintettel az elmúlt napokban a témában elhangzott uniós nyilatkozatok visszhangjára. A támogatott rendezőnek, Major Anitának vállalnia kell, hogy a nyersanyaggal érvényesen pályázik majd a dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmek gyártását támogató pályázat következő fordulójában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS