2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt Stan Lee, a Marvel-univerzum atyja

2018. november 13. 10:08, utolsó frissítés: 10:16

95 éves korában meghalt Stan Lee, a Marvel-univerzum atyja, akinek a képregények rajongói olyan karaktereket köszönhetnek, mint Pókember, vagy az X-Men tagjai – írja a TMZ.

A lap információi szerint Lee-t helyi idő szerint hétfő reggel kellett kórházba szállítani, ott azonban elhunyt.

1922. december 28.-án született Stanley Martin Lieber néven New Yorkban. Román származású zsidók gyermekeként és Bronxban nőtt fel.

Lee számtalan ikonikus, sőt legendás képregény és rajzfilm alkotójaként vált világhírűvé. 1961-ben, Jack Kirby-vel közösen alkották meg a Fantasztikus Négyes első vázlatait, később az ő nevéhez fűződtek a Vasember, a Hulk, a Fekete Párduc és a Bosszúállók csoport figurái és látványvilága is.

Pályafutása során 75 országban, 25 nyelven, több mint kétmillió példányban jelentek meg képregényei. Képregényfiguráival 24 animációs tévésorozatban és számos játékfilmben is találkozhattak a nézők.   

Stan Lee az 1960-as években a Marvelnél forradalmasította a képregényműfajt és ezen keresztül az amerikai popkultúrát. A jelmezeket és az akciókat a fiatalok igényeihez igazította, az általa kitalált szuperhősök az amerikai film kiemelkedő karakterévé váltak.

Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét. (TMZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS