2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A 200 éves kolozsvári sportéletet megidéző kiállítás nyílik

2018. november 13. 17:57, utolsó frissítés: 18:34

Archívum mozgásban. A kolozsvári sportélet vizuális emlékezete címmel szerveznek archív fotókból kiállítást a 200 éves kolozsvári szervezett sportéletestről. A kiállítást november 16-án, 18 órától a kolozsvári Sapientia EMTE Tordai úti épületében nyitják meg - tájékoztat közleményében az Erdélyi Audiovizuális Archívum."200 éve indult a kolozsvári szervezett sportélet, amikor 1818-ban Gaetano Biasini vívóiskolát alapított a városban. A 19. században bővült a sportegyletek palettája: 1872-ben a korcsolya, 1883-ban az atlétika, 1887-ben a kerékpározás, 1890-ben a tenisz, 1895-ben a labdarúgás vált szakszerűen űzött sporttá. A két világháború között újabb csapatok és riválisok bukkantak fel az erdélyi mezőnyben. Ekkoriban újabb sportok is meghonosodtak, például a kézilabda és a kosárlabda az 1940-es években. A kolozsvári sportélet a polgárosodás következménye volt, amit jelentősen meghatározott az egyetem, valamint a KAC jelentette" - írják.

A 19. század végére lett a fényképezőgép a sportoló barátja. Előbb a műtermekben örökítették meg a sportmezbe bújtatott, edzett test pózait, illetve a bajtársiasságot jelző csoportfotókat. Amint a fejlődő fotótechnika lehetővé teszi a pillanatképet, egy új képfajta születik: a sportfotó. És ezzel a szoborszerűen pózoló testek mintha életre kelnének, a mozgás válik a fénykép valódi témájává.

"A sportfotó középpontjába az emberi test szürreális, különleges teljesítményei kerülnek. A fotókon megörökített mozdulatok modern látványossággá válnak, és egyúttal a sportteljesítmények vizuális úton birtokbavehetők és továbbadhatók lesznek. (...) Az Archívum mozgásban című kiállítás egyszerre állít emléket a kolozsvári sportolók történeteinek, ugyanakkor a vizuális emlékezet működésével is foglalkozik. Bemutatjuk tehát, hogyan bukkan fel polgárosodó 19. század Kolozsvárjának sportkínálatában a korcsolya, az atlétika, a kerékpározás, a tenisz és a labdarúgás, majd a világháborúk környékén hogyan bukkannak fel újabb csapatok és riválisok az erdélyi mezőnyben. Ahogyan a modern sportélet mozgásba hozza a várost és a helyi társadalmat, ezzel egyidőben a vizuális kultúra is mozgásba lendül" - ismertetik a kiállítást.

A kolozsvári sportélet egykori történeteit is vizuális emlékeit Killyéni András sporttörténész kutatásai során álltak össze fényképgyűjteménnyé. A különféle gyűjteményekből és privát albumokból származó képeket az Erdélyi Audiovizuális Archívum dolgozta fel digitálisan és katalogizálta az Audiovizuális Örökség Világnapja Erdélyben 2018. A 200 éves kolozsvári sportélet képekben című projekt részeként.

A feldolgozott képek adományozói: Beke Lajos, Buksa Emil, Apáczai Csere János Baráti Társaság, Barbul Mónika, Killyéni Imre, Kovács Hintz Edith, Manouschek Ottó utódai, Orbán Olga, Páll Elemér, Cselényi László és Cselényiné Sütő Ágnes.

A projekt összegyűjtött és archivált képei online formában is megtekinthetők lesznek a kiállításmegnyitót követően. A szervezők ugyanakkor sporttörténeti és fotótörténeti fotókat is várnak azoktól, akik további kutatási, gyűjtési projektjeiket szeretnék támogatni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS