2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csütörtökön startol a marosvásárhelyi nemzetközi könyvvásár

2018. november 14. 12:33, utolsó frissítés: 2018. november 18. 15:46

Már javában zajlanak az előkészületek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában, a 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, Erdély legnagyobb könyves szemléje november 15-én veszi kezdetét.

A november 15. és 18. között sorra kerülő vásáron több mint 40 kiadó és kereskedő várja a vásárlókat és több mint 100 program a közönséget.

A vásár hivatalos megnyitóján, csütörtökön délelőtt 10 órától Bertóti Johanna és a gyerekek várják a nyomtatott betűk szerelmeseit. Ezt követően az énekesnő a Kisteremben koncertezik. Csütörtökön 17, illetve 20 órától Katona László, Mucsi Zoltán és Scherer Péter áll színpadra a Nézőművészeti főiskolában, pénteken 19 órától pedig Erdős Virág, Fekete Vince, Kemény István, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Oravecz Imre és Tolnai Ottó hoz versajándékot a vásárhelyieknek. Az est moderátorai Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója és Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője. Közreműködnek a színház művészei.

Szombaton 11 órától Bíró Eszter hívja a gyerekeket egy kis Állati zenés ÁBC-re, majd 17 órától egy újabb irodalmi estre kerül sor A mai a magyar irodalom szépsége címmel és Erdős Virág, Kemény István, Oravecz Imre, illetve Tolnai Ottó részvételével. Este 19 órától pedig Koltai Róbert egyéni előadására nyílik szét a függöny a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében. Az előadásokra még lehet jegyet váltani a színház jegyirodájában, illetve a biletmaster.ro honlapon.

A színházi előadások és koncertek mellett több mint 9000 könyvcím várja idén is a látogatókat, illetve két színházjegy azokat, akik könyvet vásárolnak. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ugyanis két belépővel ajándékozza meg azokat, akik 100 lej értékben vásárolnak a vásár négy napja során.

Több erdélyi kiadó a vásárra időzítette új kiadványainak megjelentetését, amelyeket legtöbbször a szerzők jelenlétében mutatnak be Marosvásárhelyen.

Markó Béla Bocsáss meg, Ginsberg című verseskötetét mutatják be november 17-én szombaton 16. órakor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában. A Kalligram Kiadó és a Kós Károly Akadémia Alapítvány által szervezett rendezvényen a szerzővel Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó vezetője beszélget.

A Bookart Kiadó Gömöri György: Erdélyi arcok (versek), Baptiste Beaulieu: Mesék halál ellen (regény) és a Kántor Lajos-Láng Gusztáv: Száz év kaland Erdély magyar irodalmáról (1918–2017) köteteket mutatja be a vásár alatt. A kiadó standjának programjáról további részletek itt olvashatóak.

Az előző évekhez hasonlóan a szervezők idén is külön programokkal csábítják könyvközelbe a fiatal generációt – számos gyerekprogram várja a kis könyvbarátokat, de a kamaszok számára is tartogat meglepetéseket a vásár. Idén is lesz Irodalmi Kávéház, ahol írók, költők adott téma menténi kötetlenebb beszélgetéseit hallgathatják meg. (közlemény/hírszerk.)

Nyitókép: Szigeti Szenner Szilárd

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS