2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabó Magda legelső, mindeddig ismeretlen kisregénye látott napvilágot

2018. november 22. 11:54, utolsó frissítés: 11:54

Csigaház címmel került elő a népszerű író legkorábbi prózai írása, amely nemrégiben a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg. Szabó Magda pályáját (eddigi tudásunk szerint) költőként kezdte, így az alkotói pálya egyfajta újraértelmezésére lesz szükség. Jolsvai Júlia, az életműsorozat szerkesztője Tasi Géza, az írónő jogörökésének segítségével találta meg a két kis füzetbe lejegyzett szöveget. A füzeteken szerepel az 1944-es évszám, és a jelek arra mutatnak, hogy írói pályáját Szabó Magda ezzel a nagyobb terjedelmű prózai művel kezdte, olvashatjuk a Litera cikkében.

A könyv apropóján megrendezett sajtótájékoztatón Juhász Anna elmondta, hogy Szabó Magda tudatos szerző volt, szándékosan nem semmisítette meg a kéziratot. Jolsvai Júlia meglátásában a korabeli németellenes politika felhangja miatt nem lehetett kiadni a művet. Véleményük szerint a Csigaházban már felismerhető Szabó Magda számos írói védjegye, mint például az erős női főhősök, az izgalmas cselekménybonyolítások, illetve a párbeszédek hiánya.

A kötetben az eredeti kéziratból származó részleteket is találhatunk, ami külön ritkaságnak számít az író életművét tekintve. Jolsvai Júlia elmondta, hogy maximálisan tiszteletben tartották az eredeti szöveget, ugyanakkor a magyarázatra szoruló szavakat, terminusokat és történelmi vonatkozásokat lábjegyzetben magyarázták meg.

A Jaffa Kiadó három éve indult Szabó Magda-életműsorozatában a Csigaház a 25. kötet, idén pedig még két kötet fog megjelenni: egy újabb szakácskönyv, illetve egy fotóalbum. Jolsvai Júlia eredetileg ebbe a fotóalbumba keresett képeket a hagyatékban, amikor rábukkant a kéziratra. (Litera, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS