2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán tusványosi beszéde inspirálta a bécsi Burgtheater új előadását

2018. november 25. 15:19, utolsó frissítés: 16:54

A bécsi Burgtheater stúdiójában mutatták be az Alles kann passieren (Minden megtörténhet) felolvasószínházi előadást, amelyet többek között Orbán Viktor négy évvel ezelőtti, Tusnádfürdőn elhangzott beszéde ihletett. Az ötszáz fős teremben a volt osztrák köztársasági elnök és a hivatalban lévő luxemburgi külügyminiszter jelenlétében négy színésznő olvasta fel Orbán Viktor és az európai populisták beszédeit, olvashatjuk a hvg.hu cikkében.

Jean Asselborn külügyminiszter a szerda esti előadás előtt elmondta, hogy az európai értékek lerombolása elleni harcot a kultúra területén is meg kell vívni.

Az előadás ötletadója, Florian Klenk és Doron Rabinovici író gyakran beszélnek a politikáról, a populisták felemelkedéséről. Európai populisták, jobboldali, illetve nacionalista politikusok beszédét fordították le németre, majd új kontextusba helyezték a szövegeket. Céljuk az volt, hogy nyugodt, visszafogott színészi előadásban hagyni hassák a politikusok szavait.

A darabban az olasz Matteo Salvini, az osztrák Heinz-Christian Strache, a lengyel Jaroslaw Kaczynski és a cseh Milos Zeman szólal meg, a mű címét azonban Orbán Viktor szolgálja. 2014-es tusnádfürdői beszédében ezt mondta a magyar miniszterelnök:

„Könnyen lehet, miután bármi megtörténhet, hogy eljön a mi időnk.

A beszédeket kizárólag színésznők adják elő. Stefanie Dvorak, az előadás egyik színésznője önleleplezőnek tartja ezeket a politikusi mondatokat és az is feltűnt számára, hogy Orbán szövegeiben a többiekhez képest is gyakran hivatkozik a magyar népre. Felkorbácsolja a nemzeti büszkeséget, és közben nagyon is ijedt, félős ember benyomását kelti, mondta a színésznő. (hvg, hírszerk.)

Nyitókép: hvg.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS