2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghalt Bernardo Bertolucci filmrendező

2018. november 26. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

A legendás olasz filmművészt 77 éves korában érte a halál. Bertolucci rákos volt, porckorongsérve miatt több mint egy évtizede tolószékbe kényszerült. Nevéhez olyan kultikus-klasszikus filmek kötődnek, mint A megalkuvó, az Utolsó tangó Párizsban, Az utolsó császár, Álmodozók.

Bertolucci a hatvanas évek elején kezdte filmes karrierjét és rövid időn belül az olasz új hullám kulcsfigurájává vált, Antonioni, Fellini és Pasolini társaságában. Sajátos módon azonban Hollywoodban is hatalmas sikereket aratott, Az utolsó császár című filmje kilenc Oscar-díjat hozott Bertolucci számára. A nemzetközi hírnevet az Utolsó tangó Párizsban (1972) végleg bebiztosította. Filmjeit áthatotta a radikális politizálás és az erotika.

A MeToo mozgalom kapcsán 2016-ban vita alakult ki akörül, hogy az Utolsó tangó hírhedt vaj-jelenetébe Maria Schneider színésznő beleegyezett-e vagy sem. Egy régebbről előkerült videóban ugyanis Bertolucci beismerte, hogy sem ő, sem Marlon Brando nem világosították fel a fiatal színésznőt annak idején a jelenet részleteiről.

Bertolucci utolsó befejezett filmje, az Én és te 2012-ben készült el. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS