2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kettős Ravel-bemutatót tartanak a Kolozsvári Magyar Operában

2018. december 19. 15:54, utolsó frissítés: 15:54

Országos ünnepi bemutatóra készül a Kolozsvári Magyar Opera. December 27-én este fél héttől mutatják be Maurice Ravel Pásztoróra és A gyermek és a varázslat című egyfelvonásos darabjait. Az operákat Tompa Gábor állítja színpadra, aki első ízben dolgozik az Opera társulatával, vezényel Selmeczi György. Közreműködik az Opera ének- és zenekara, valamint a Kolozsvár Magyar Gyerekkórusa.

A szerdai sajtótájékoztatón Szép Gyula igazgató igazi csemegének nevezte Ravel darabjait, amelyek üdítő színfoltnak számítanak az operarepertoár klasszikusaihoz képest. Az intézetvezető elmondta, hogy egy különleges próbafolyamatról van szó, és úgy érzi, a végeredményre valamennyien büszkék lehetnek majd. Tompa Gábor, aki először dolgozik az Opera társulatával, egy hosszas együttélést követő házassághoz hasonlította a társulattal való együttműködést. A rendező elmondta, hogy egy nehéz év és fesztivál után a társulattal való munka mentette meg az összecsuklástól, ezért köszönettel tartozik a csapatnak. Selmeczi György a nemzetközi operaélet erodálódására hívta fel a figyelmet, meglátásban a manapság a kereskedelmi szempontok fölülírják a repertoárokat. A Kolozsvári Magyar Opera művészeti vezetője szerint egy rendkívüli szakmai miliő alakult ki a próbák alatt.

Az előadás próbáit december 3-án kezdték el és a művészek már az első próba alkalmával a Carmencita Brojboiu által tervezett díszletben dolgozhattak. Brojboiu, aki az előadás jelmezeit is tervezte, bevalotta, hogy félt a szakmai kihívástól, mert ő sem dolgozott még az Opera társulatával. Viszont nagyon örvend annak a szép élménynek, amelyet a közös munka jelent, úgy gondolja, egy elkötelezett és professzionális csapattal volt alkalma találkozni. Az előadás jelmezei és díszlete az opera eddigi történetében talán a legköltségesebbek, jelezte Szép Gyula, kivitelezésüket a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül a magyar kormány támogatta.

Kele Brigitta számára, aki mindkét operában női főszerepet énekel, felüdülést jelentenek a Ravel-darabok, több tragikus szereposztás után felfrissítőnek találja a munkát. Ugyanakkor, megjegyzi, intenzív próbafolyamat közepén vannak, napi nyolc órát próbálnak a megszokott hat helyett. Az énekesnő reméli, hogy a közönség is jól fog szórakozni, az előadás humora és szövege is igazán jó minőségű humorra vall. Laczkó-Vass Róbert színész, aki immár tizennyolcadik éve dolgozik át az Operába, a munkafolyamat hatására döntött úgy, hogy életében először Kolozsváron tölti a karácsonyt. A színművész megemlítette Incze G. Katalin és Horváth Zoltán korrepetitorok munkáját, akik nélkül nem valósulhatna meg Ravel-operák minőségi feldolgozása.

A premierre december 27-én este fél héttől kerül sor az opera nagytermében, ezt követően január 5-én és február 21-én láthatja az előadás a kolozsvári közönség.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS