2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szívinfarktust kapott egy turista Botticelli festményét nézve

2018. december 20. 16:59, utolsó frissítés: 16:59

Egy olasz férfi szívinfraktust szenvedett, miközben Botticelli Vénusz születése című festményét nézte a firenzei Uffizi Képtárban. A férfit a helyszínen egy négy főből álló orvoscsoport kezelte, ezt követően kórházba szállították. A Stendhal-szindrómának nevezett jelenség azokat az embereket érinti, akik képzőművészeti műalkotások hatására önkívületi állapotba kerülnek, különösen Firenze városában.

Eike Schmidt, a képtár igazgatója elmondta, hogy nemrégiben valaki Caravaggio Medúzája előtt ájult el. A hiperkulturémia vagy Firenze-szindróma olyan rendellenesség, amely gyors szívveréssel, szédüléssel, ájulással, zavarodottsággal és akár hallucinációval is jár, egy 2009-ben publikált tanulmány szerint.

A szindróma első és névadó elszenvedője maga Stendhal volt, aki 1817-ben rosszul lett a számtalan gyönyörű műalkotással való találkozás következtében. A felmérés szerint 1977 és 1986 között 106 hasonló incidens történt. 2016-ban egy turista epilepsziás rohamot kapott ugyancsak a már említett Botticelli-mű előtt.

Jonathan Jones műkritikus szerint a Stendhal-szindróma azért jellemző kifejezetten Firenzére, mert a városban a remekművek tömény koncentrálásban vannak jelen. (ArtNet News)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS