2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

1.5 millió euró támogatást ad az EU a „női írás” megmentésére

2018. december 27. 17:18, utolsó frissítés: 17:47

Az Európai Kutatási Tanács 1.5 millió euróval támogatja Carme Font spanyol akadémikus kutatási tervét, amelynek célja az 1500 és 1780 közötti női szerzők életművének feltárása. Font a Barcelonai Egyetemen tanít angol irodalmat, és olyan méltatlanul elfelejtett nőírók munkáit vizsgálja levelek, versek, esszék és feljegyzések formájában, amelyek az európai irodalmi hagyományon kívül esnek.

Font célja, hogy olyan egyének hangját szerezze vissza, akiknek munkáját hagyományos értelemben figyelmen kívül hagyták, túlságosan személyes, anekdotikus „női írásként” bélyegezve. A kutató elmondása szerint a vizsgált szövegeket olyan nők írták, akik nem részesültek formális neveltetésben, ezért vallási és politikai tárgyú írásaik híres nőírók munkájához képest kevésbé kifinomultak. Az írások nem csupán a Bibliáról szólnak, hanem az életről, filozófiáról, a lélek természetéről is. Némely szövegek hétköznapi témákat tárgyalnak, mint például a család, a házasság, szexuális természetű problémák és abúzus, személyes frusztrációk.

A szövegkorpusz egészét tekintve egyértelművé válik, hogy a koramodernség időszakában a nők nem voltak passzív egyéniségek, sem „intellektuális bámészkodók”. Elismerésük hiányát Font nemük, az oktatáshoz való korlátolt hozzáférésük és társadalmi, illetve intellektuális konvenciók rovására írja.

Az ösztöndíjból öt teljes munkaidős alkalmazottat, utazásokat, konferenciákat és műhelyeket fedez. A kutató elmondása szerint újból és újból a felfedezett vallási és filozófia szövegek hatása alá kerül. Hozzáteszi, hogy Ávilai Szent Teréz és Bingeni Szent Hildegárd magaslatát érintő gondolkodók is előkerültek, ettől függetlenül a projekt legfőbb célja az, hogy elismerjük: bár a nők másként írtak, gondolataiknak van intellektuális értéke. (Guardian, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS