2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy indianai egyetem letakarja a Kolumbusz Kristófot ábrázoló falfestményeit

2019. január 22. 09:52, utolsó frissítés: 10:00

A Notre Dame katolikus egyetem indianai kampuszán a rektor utasítására letakarják az Amerika felfedezőjeként számon tartott Kolumbusz Kristófot ábrázoló falfestményeket.

A falfestményeket azért takarják le, mert az európai felfedezők előtti alávetett helyzetben és pózokban ábrázolják Amerika indián őslakosait.

Az amerikai őslakosok és Kolombusz Kristóf Kasztíliai Izabella királynő és Aragóniai Ferdinánd udvarában. Ez a freskó is letakarásra kerül. Az amerikai őslakosok és Kolombusz Kristóf Kasztíliai Izabella királynő és Aragóniai Ferdinánd udvarában. Ez a freskó is letakarásra kerül.


A 12 festményt Luigi Gregori, vatikáni művész alkotta, még az 1880-as években, azzal a szándékkal, hogy bátorítsa az Európából érkező bevándorlókat. A festőnek az egyetemi közösség tagjai álltak modellt, Kolumbusz alakját pedig az intézmény akkori rektoráról, Thomas Walsh atyáról mintázta. A festmények az egyetem főépületének második emeletén találhatók.

John Jenkins tisztelendő, az egyetem jelenlegi rektora levélben indokolta meg döntését. Mint fogalmazott, az alkotások nemcsak a genovai felfedezőt ábrázolják, hanem az őslakos amerikaiak elnyomását és kizsákmányolását is. "Ez ennek a történetnek egy sötétebb oldala, s ezt nekünk muszáj elismernünk"- rögzítette levelében a rektor.

A festményeket azonban nem lefestik, hanem letakarják. Előtte fotók készülnek róluk, ezeket a szükségesnek ítélt magyarázatokkal együtt az egyetem több helyén kiállítják.

„Szeretnénk megőrizni ezeket a műalkotásokat, amelyek eredetileg ünnepelték a katolikus bevándorlókat, akik az akkori társadalomnak a peremén éltek, de ezt úgy szeretnénk megtenni, hogy közben ne szorítsunk akaratlanul is a társadalom peremére másokat” - hangsúlyozta Jenkins tisztelendő atya.

Az Amerikai Őslakos Diákok Szövetsége közleményben üdvözölte a rektor döntését. 2017-ben az egyetem mintegy 300 diákja és alkalmazottja közös levélben már kérte a falfestmények eltávolítását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS