2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrizetben tartott menekült nyerte Ausztrália legnagyobb pénzjutalommal járó irodalmi díját

2019. január 31. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

Behrouz Boochani iráni kurd író két kategóriában érdemelte ki Ausztrália rangos irodalmi díját, a Victorian Premier’s Literary Award-ot.

Boochani debütkötete, a No Friend But the Mountains a 100,000 dolláros pénzjutalommal járó fődíj mellett non-fikció kategóriában is nyert. Az író nem volt jelen a díjátadón, ugyanis nincs belépési engedélye Ausztráliába, közel hat éve tartózkodik Manus-szigeten (Pápua Új-Guinea). “Paradox érzésnek” nevezte, hogy az a kormány díjazta művét, amely azelőtt kitiltotta őt az országból és börtönbe záratta.

Boochani a fogházból küldött, egymást követő smsekből építette fel könyvét. Az volt a célja, hogy megmutassa az ausztráloknak és a világnak egyaránt, hogy milyen szisztematikus kínzásoknak vetették alá azokat az ártatlan embereket, akik Manus-on és Naurun tartózkodnak. A szerző reméli, hogy a díj felhívja a figyelmet a menekültek helyzetére és olyan változást idéz elő, amivel véget lehet venni a barbári rendszernek.

A díjat Omid Tofighian, a könyv fordítója vette át, aki a neokoloniális elnyomás gonosz alakzatának nevezte a gesztust. Szerinte a díj hatással lesz az ausztrál politikára és Ausztrália menekültpolitikájára is, valamint világszerte a kiszorított és száműzött emberekre. (Guardian, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS