2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szent Lászlót ábrázoló freskórészletre bukkantak a marosvásárhelyi Vártemplom felújítása során

2019. február 05. 14:25, utolsó frissítés: 14:40

Szent Lászlót ábrázoló freskórészlet került elő a marosvásárhelyi Vártemplom felújítása kapcsán, számolt be a hírről Facebook-oldalán Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója.„Az átfogó restaurálási munkálatok során az orgonakarzat északi oldalán sikerült a szakembereknek azonosítani a különösen fontos freskórészletet. A középkori Erdély első olyan Szent Lászlót ábrázoló falképe, amely egy jelentős település templomában kerül elő (általában falusi templomokból ismerünk ábrázolásokat), a székelység legfontosabb városában”- írja Facebook-oldalán a múzeumigazgató.

Soós Zoltán szerint a keleti hagyományokat tükröző Szent László ábrázolás utolsó jelenete került elő és remélik, hogy a középkori magyar művészet eme jelentős emlékének több részlete is feltárul majd az elkövetkező hetekben.

Soós beszámolójából az derül ki, hogy a Vártemplom utolsó nagyjavítására 1907-ben került sor, majd az 1970-es években zajló javítások számos kárt tettek az értékes műemlékben.

„Jelenleg zajlik a cementvakolatok, betonozások eltávolítása és folyamatban van a szentély ablakainak a restaurálása, a régészeti feltárások és a falkutatások”- írja Soós Zoltán. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS