2019. június 24. hétfőIván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhelyen folytatódott az Erdélyi Slam Poetry Bajnokság Előválogatója

2019. március 02. 17:54, utolsó frissítés: 17:54

Húsz versenyzővel folytatódott a Nest Slam Poetry Előválogatója Marosvásárhelyen, ahol a szakmai zsűri ismét megfelelő szigorúsággal forgatta a pontozótáblákat.

Készítette: Banga Szilárd Készítette: Banga Szilárd


Nehéz volna körülményesebb utazást elképzelni, mint amiben csütörtökön volt részünk Kolozsvárról Marosvásárhelyre való utazásunk során. A taxis kéretlenül is fizetős körbevezetést tartott a külváros eddig ismeretlen zugaiban, míg végül a kis csapat megpróbáltatások árán, de összeállt, és mozgásra bírta az autót. Ugyan a Mol-kutas vaníliás latte feldobta azt a közel másfél órát, de talán még jobban örültünk, amikor végre csillapíthattuk a csikaró éhségünket a Jazz&Blues Caffee-ban, ahol saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy a kis adag is nagy adagnak számít.

Hét körül már szép számmal kezdtek gyülekezni az érdeklődők, a kezdésre pedig meg is telt az otthonos, hangulatos pincehelyiség. A zsűrinek most különösen nehéz volt elbírálni a produkciókat, itt már nem voltak annyira szigorúak, mint Kolozsváron, bár azért itt sem dobálóztak felelőtlenül a tízesekkel. A szakmai zsűri szerepét ezúttal André Ferenc költő, slammer, Németh Előd, az Erdély FM műsorvezetője, illetve Székely Bori töltötte be, a közönségből pedig Ákos és Tibi csatlakozott a hozzájuk.

Tudósítóink, György Evelin és Péter Blanka is láthatóan jól érezték magukat Fotó: Rab ZoltánTudósítóink, György Evelin és Péter Blanka is láthatóan jól érezték magukat Fotó: Rab Zoltán


Megint bebizonyosodott, hogy hiába készülünk fel meglepetésekre a slam események előtt, úgyis képes kizökkenteni a komfortzónánkból. Egy különösen fordulatos estét tudhatunk magunk mögött, húsz versenyző állt a mikrofon ijesztőbb oldalára.
Fotó: Rab ZoltánFotó: Rab Zoltán

Olyan erős és lendületes volt a mezőny, hogy a pontok alapján végül öt slammer is a döntőbe jutott. Szó esett, zuhant, csörömpölt többek közt a szerelem különböző megnyilvánulási lehetőségeiről, a slam poetry szerepéről, a globális felmelegedésről, a fajok tömeges pusztulásáról, az egyetemista élet viszontagságairól, úgyhogy nem jutott idő unatkozni.

Negyedik helyen Bíró Bori végzett, akinek szövegéből megtudhattuk, hogyan próbálja a gyomrában liftező kisgyereket a két emelet közé szoruláshoz szoktatni, hogy segítsen megkeresni a saját identitását a túl vékony falakon átszűrődő zajok között.
Negyedik helyezett:Bíró Bori Fotó: Rab ZoltánNegyedik helyezett:Bíró Bori Fotó: Rab Zoltán


A dobogó harmadik fokára Pál Emil állhatott, aki pompás színpadi jelenlétével nyűgözte le a közönséget, közben a közélet rendkívül árnyalt problémáira is felhívta a figyelmet olyan érzékletességgel, hogy már-már azt éreztük, újságot olvasunk.
Harmadik helyezett: Pál Emil Fotó: Rab ZoltánHarmadik helyezett: Pál Emil Fotó: Rab Zoltán


Holtversenyben második helyezést érte el Magyari Annamari, aki legszemélyesebb témáit is úgy tudta kitágítani, hogy az nem vált öncélúvá, hanem mindannyian magunkénak érezhettük és vele együtt képzelhettük el az átlagembert nem átlagos szemöldökkel; illetve Nyikó Anetta, aki elemi őszinteséggel rúgta fel előítéleteinket.
Második helyezett: Magyari Annamari Fotó: Rab ZoltánMásodik helyezett: Magyari Annamari Fotó: Rab Zoltán

Második helyezett: Nyikó Anetta Fotó: Rab ZoltánMásodik helyezett: Nyikó Anetta Fotó: Rab Zoltán


Az első helyre befutó Szabó Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy kritizálni és kifogást keresni kényelmes és könnyű megoldás, de változást csak aktív cselekvéssel érhetünk el. Az előadását igazán performatívvá tette az, hogy mindezt fejből közölte a hallgatósággal.
Első helyezett: Szabó Ágnes Fotó: Rab ZoltánElső helyezett: Szabó Ágnes Fotó: Rab Zoltán


Az öt továbbjutó már most elkezdheti a készülődést a döntőre, és majd a Double Rise fesztiválon is lehetőségük lesz együtt dolgozni és tanulni a Nest csapatával. Azonban még hátra van két forduló: Székelyudvarhely és Csíkszereda slammereinek már bizonyára összebogozódott a nyelve a sok ritmusgyakorlat és szöveggyakorlás során. De ez hamarosan kiderül, hogy mennyire.

A fellépők Fotó: Rab ZoltánA fellépők Fotó: Rab Zoltán


További fotók az eseményekről a Nest Facebook és Instagram oldalán érhetőek el. (tudósítók)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS