2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyudvarhely is képviselteti magát a közelgő Slam Poetry Döntő mezőnyében

2019. március 03. 11:14, utolsó frissítés: 11:17

Robog tovább a Slam Poetry gépezet. Székelyudvarhely is megmutatta tizenhárom lelkes szófaragóját, akikből összesen négy versenyző – Tófalvi Előd, György Evelin, Csont Noémi, Csont Orsolya – jutott tovább a döntőbe és nyert Double Rise Fesztivál jegyet.

Marosvásárhely után a csapattal Korondon pihentük ki a heves csettintés és a slam okozta agytorna fáradalmait, ahonnan pénteken egy kiadós reggeli és kávé után Udvarhely felé vettük az irányt, hogy előkészítsük a terepet az ottani fellépők számára.

Fotó: Burján KingaFotó: Burján Kinga


Már kezdés előtt azzal szembesültünk, hogy minden asztal foglalt, az emberek nem bíztak semmit a véletlenre. A főleg fiatalokból álló közönség egy része kénytelen volt állva figyelni az eseményeket, ám arra is akadt példa, hogy két széken akár hárman is összeszorultak.

Amikor mindenki elhelyezkedett és várta, hogy a verseny elkezdődjön, akkor a technika angyala csillámport szórt a számításainkra. A szokásos hostunk, Járai Rihárd kisebb konfliktusba került a bágyadtan konyuló mikrofonállvánnyal – ahogy ő nevezte, a „háromlábú entitással” –, amelyet Ricsi végül úgy oldott meg, hogy egyszerűen félrerakta és kezébe ragadta a mikrofont.
Fotó: Burján KingaFotó: Burján Kinga


Ahogy azt már megszokhattuk, most is öt zsűritag lendítette magasba a pontozótáblákat. André Ferenc költő és slammer, Gál Előd újságíró, illetve Kelemen Endre-Dénes magyar tanár, akinek csapatát a közönség soraiból két elszánt fiatal egészítette ki: Ágnes és Bea.

A verseny során tizenhárman töltötték meg szavakkal a mikrofont, köztük minden eddiginél több volt a slamszűz, akik nem kevés bátorsággal és tengernyi kreativitással hódították meg a színpadot. Többen körül járták az olyan gyakran visszatérő, mégis releváns témákat, mint a félelem, a társadalom jelenlegi helyzete, a környezetünkhöz való viszonyulási lehetőségek, vagy a családon belüli erőszak.
A fellépők Fotó: Burján KingaA fellépők Fotó: Burján Kinga


A fellépők közül négyen jutottak tovább, köztük negyedikként Csont Orsolya, aki ugyan először lépett fel, de rögtön belopta magát mindannyiunk „ari-zónájába”. Ahogy az est során sokaknál, úgy nála is felbukkant a társadalmi felelősség kérdése, amit erős iróniával tematizált: „Légyszi, keressünk még egy bolygót, amit elpusztíthatunk.”
Negyedik helyezett: Csont Orsolya Fotó: Burján KingaNegyedik helyezett: Csont Orsolya Fotó: Burján Kinga


Csont Noéminek tudja jól, hogy „a szem nem beszél, s én meg csak hallgatok”, de a test soha sem marad néma, ezért rendkívül kidolgozott és kicsiszolt színpadi jelenlétével bűvölte el a hallgatóságot. Bár életében először slammelt, ez mégis bőven elég is volt a harmadik helyezéshez, így őt is viszont láthatjuk majd a döntőben.
Harmadik helyezett: Csont Noémi Fotó: Burján KingaHarmadik helyezett: Csont Noémi Fotó: Burján Kinga


A dobogó második fokára György Evelin került, aki a felejtésről mondott mindannyiunk számára felejthetetlen szöveget, melyben egy Alzheimer-kóros öregasszonnyal lépett párbeszédbe az emlékezés lehetőségeiről, közben pedig mindenkit elgondolkodtatott, vajon mi lenne, „ha a felejtés bevehető pirula volna”.
Második helyezett: György Evelin Fotó: Burján KingaMásodik helyezett: György Evelin Fotó: Burján Kinga


Az első helyet Tófalvi Előd érdemelte ki, aki Esterházy Pétert szólította meg egy – szokásához híven – szójátékokban gazdag, de mégis erős líraisággal átitatott szövegben, közben pedig hosszú csendet is feszített a hallgatóság fölé, „amely lassan oszlott fel, mint egy bogárgyűjtemény”.
Első helyezett: Tófalvi Előd Fotó: Burján KingaElső helyezett: Tófalvi Előd Fotó: Burján Kinga


Az előválogató utolsó fordulójának csíkszeredai Grund ad otthont, ahol véglegesül majd a döntősök névsora, és kiderül, kiket láthatunk viszont majd úgy a döntőben, mint a torockói Double Rise fesztiválon. Tartsatok velünk!

További fotók az eseményekről a Nest Facebook és Instagram oldalán érhetőek el. (tudósítók)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS