2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nóra-kóma: új bemutatóra készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház

2019. március 12. 15:32, utolsó frissítés: 15:34

Március 16-án este 20 órától mutatják be a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb előadását, a Nórát. Henrik Ibsen darabját Nagy Botond rendező viszi színre, aki másodjára dolgozik a kolozsvári társulattal. Címszerepben Ötvös Kingát láthatja a közönség.

A keddi sajtótájékoztatón Visky András művészeti vezető köszöntötte a sajtó képviselőit, valamint Tőtszegi Zsuzsát, aki nemrég csatlakozott a társulathoz. Visky Thomas Ostermeier osztrák rendező szavait idézte, miszerint ibseni korszakba léptünk, és korunk egyetlen vallási helye a pénz temploma maradt. A művészeti vezető elmondta, hogy tudomása szerint a II. világháború óta először játssza a társulat a Nórát, és külön örvend, hogy fiatal csapathoz került a feladat.

Nagy Botond rendező elmondta, hogy a most készülő előadás koncepciója szerint Nóra egy kómában van, illetve egy kómából ébredezik. Ennek értelmében arra keresték a választ, teszi hozzá Kali Ágnes dramaturg, hogy milyen fázisokon kell átmennie egy nőnek ahhoz, hogy kilépjen egy traumatikusnak mondható élethelyzetből vagy megszorító kapcsolatból. Nagy úgy véli, hogy a dráma társadalmi vetületének felmutatása mellett a produkcióban a pszichológiai vonal a legerősebb. Intenzív próbafolyamat volt, letisztult és koherens, és sokkal inkább színészcentrikus – fogalmazott a rendező.

Az előadás tér- és látványtervezője, Rancz András számára igazi kísérlet és kihívás volt ez a munka, ugyanis minimális díszletelemmel és kellékkel dolgoztak. A játékteret három részre tagoló vetítések révén próbálták egységessé tenni a színpadi történéseket. Carmencita Borjboiu, aki tér- és jelmeztervezőként vett részt a próbafolyamatban, a kommunikáció gördülékenységét és az éber, odaadó munkát emelte ki.

Ötvös Kinga, aki Nórát játssza, röviden fogalmazva a karakterhez való közel kerülésről beszélt. Albert Csilla, aki Lindéné szerepében látható majd, elmondta: nagyon örvend, hogy ismét együtt dolgozhat a rendezővel, ám tartózkodott Ibsentől, ezért a próbákat megelőzően rengeteg Ibsen-szöveget elolvasott, és minden lehetséges videóanyagot megnézett. Albert örvend, hogy a közös munka által került közel a szerzőhöz, aki ezáltal szerethetővé vált.

Kántor Melinda (Anne-Marie szerepében) új impulzusként élte meg a Nagy Botonddal való munkát. Tőtszegi Zsuzsa, aki Kiddo-t alakítja, a nonverbális kifejezésmód újszerűségéről és a gyermeki lét jelentéséről beszélt. Árus Péter, aki Nóra férjét, Helmert játssza, az álmok és kómatózus állapot hasonlóságait emelte ki. Viola Gábor, akit Dr. Rank-ként láthatnak majd a nézők, megjegyezte, hogy a Nórával folytatódik az a diskurzus, amelynek középpontjában női témák állnak.

Nagy Botond zárásként elmondta, hogy reményei szerint az előadás arra készteti majd a nézőket, hogy igaziból éljenek.

A bemutatóra március 16-án, szombaton 20 órától kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiójában. További előadások: március 17., március 28., április 8., április 17.

Nyitókép: Nóra szerepében Ötvös Kinga. Fotó: Biró István

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS