2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kilencedik alkalommal szervezik meg a Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat

2019. március 18. 10:00, utolsó frissítés: 10:01

Március 27-31. között a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a marosvásárhelyi K'Arte Egyesület idén kilencedik alkalommal szervezi meg a Marosvásárhelyei Magyar Filmnapokat, melynek helyszínei a Művész Mozi, a G Caffe, a K’ARTE Szoba, a Spectrum Színház és a Jazz&Blues Club. A filmeket román vagy angol nyelvű felirattal vetítik.

A filmszerető közönség csütörtöktől vasárnapig dokumentumfilmekből, rövid- és hosszúfilmekből illetve animációs filmekből láthat gazdag válogatást a Művész Moziban.


Csütörtökön este az Ultra című, amatőr atlétákról és egy extrém maratonról szóló dokumentumfilmmel indul az eseménysorozat, a film rendezője és főszereplője, Simonyi Balázs jelenlétében. A filmnapokon a marosvásárhelyi közönség Zágoni Balázs rendezőt is megismerheti, akivel A püspök reggelije. Márton Árón első 50 éve című dokumentumfilm szombati vetítése után Haller Béla professzor beszélget.

A gyermekeket a Salamon király kalandjai című, 2017-ben készült magyar-izraeli koprodukciós filmmel várják, amely humorosan és napjainkhoz közelebb hozva, kalandokkal fűszerezve mutatja be a legendás király személyiségét.

A nagyjátékfilmek között a 20. század jelentős történelmi eseményeire reflektáló két film szerepel: Szász Attila Örök tél című filmje, amely a Szovjetunióba deportált 250 ezer magyar állampolgárnak állít emléket, akikből 100 ezer soha nem tért haza, illetve Gárdos Péter Hajnali láz című filmje, egy megható történet a Holokauszt kegyetlenségét leküzdeni képes élni akarásról.

A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok vasárnap két, egymással teljesen ellentétes hangulatú filmmel zárul: a Madarász Isti rendezte, Egy szerelem gasztronómiája című, napjainkban divatos jelenségről szóló vígjátékkal és Nemes Jelen László legújabb filmjével, melynek címe Napszállta, és amely a világháború küszöbén játszódó történelmi dráma. Ez utóbbit a Voodoo Films 2019 júniusától Romániában is forgalmazza.

A filmnapok előestéjén, március 27-én, szerdán megnyílik a neves marosvásárhelyi fotóművész, Fekete Zsolt (Lét)állapotok című fotókiállítása, a G Caffé-ban pedig Deák Kristóf legújabb filmjét vetítik (A legjobb játék) egy rövidfilmes blokkban, aki 2018-ban Oscar-díjat kapott a Mindenki c. kisjátékfilmjéért.


A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok programjai között első alkalommal lesz egy lapbemutató: az Infinitezimal 13. száma, amely kiváló magyar gondolkodókat (Balassi Bálint, Barabás Miklós, Bolyai Farkas, Radnóti Miklós, Ligeti György, Kurtág György, Hamvas Béla, Bartis Attila, Bocsárdi László és mások) mutat be a román olvasóközönségnek. Az est házigazdája, Sebastian-vlad Popa szabad beszélgetésre invitálja a közönséget.

Meghívottak Sebestyén Aba marosvásárhelyi színművész, Török István, a Spektrum Színház igazgatója, Horațiu Mihaiu költő építész és díszlettervező, valamint Gavril Țărmure a folyóirat igazgatója. Az est zenei momentumát Márkos Albert szolgáltatja.

Vasárnap a Jazz&Blues Club-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három hallgatója, a Kováts Péter kamarazene-osztályában tanuló Kondorosi Karolina (hegedű), Matsunaga Minami (zongora) és Bodor Ágnes (cselló) ad kamarakoncertet.

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS