2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

UNITER-díjat hozott Tompa Gábornak A velencei kalmár

2019. május 14. 09:41, utolsó frissítés: 11:13

Hétfőn éjszakába nyúlóan, a Kolozsvári Nemzeti Színházban tartották meg a Román Színházi Szövetség UNITER-gáláját, ahol a tavalyi év legfontosabb színházi teljesítményeit díjazták. Az eseményen Tompa Gábornak, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatójának ítélte oda a zsűri a legjobb rendezőnek járó díjat A velencei kalmár c. előadásért. A rendező hiányában a díjat Visky András dramaturg vette át és mondott köszönetet.

A gálán életműdíjat kapott Maia Morgenstern és Florin Piersic a további díjazottak listája itt elérhető. (hírszerk.)

Az eseményt élőben is lehetett követni a TVR1 műsorán:

Frissítés: A gálán a kolozsvári REACTOR független színház a British Counciltól kapott kitüntetést, amely a csapat társadalmi inklúzióját és civil beavatkozását hivatott bátorítani. A kitüntetést Oana Mardare színész, társulatvezető vette át, aki szóvá tette, hogy a REACTOR anyagi támogatottsága csökkent az elmúlt években: a Kulturális Minisztérium által az AFCN-nek ítélt büdzsé 30%-kal lett kevesebb, és ez az intézmény a fő támogatójuk. Ugyanakkor Kolozsvár Polgármesteri Hivatala ebben az évben az UNITER-gála egyestés költségvetésének mindössze egy tizedét ítélte meg a társulatnak egy teljes évadra.

A színész elmondta, hogy ezektől függetlenül örvendenek, hogy jelen lehetnek az eseményen, és bíznak abban, hogy jövőre is elmondhatják majd ugyanezt. Mardare hozzátette: tudják, hogy nem egyedül vannak hasonló helyzetben, és ezért fontos, hogy létezzen egy közös hang. Oana Mardare beszéde után a társulat jelenlévő tagjai egy zenés etűdben ítélték el a költségvetés csökkentését. A tiltakozás 1:04:06-tól tekinthető meg.

A REACTOR öt éve működik Kolozsváron, a romániai független színházi szcéna kiemelkedő társulata. Előadásaikban aktivista témákat is feldolgoznak, gyerekeket és tindézsereket foglalkoztató eseményeket is szerveznek.

A 2019-es UINTER-gála 500.000 lej támogatást kapott Kolozsvár Polgármesteri Hivatalától. (clujulcultural.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS