2019. november 21. csütörtökOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bohémebb, vidámabb és élénkebb Vásárhelyi Forgatagot ígérnek az idénre

2019. június 05. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

Bohémebb, vidámabb, élénkebb arculattal, új szlogennel jelentették be az idei Vásárhelyi Forgatag legfontosabb újdonságait a szerdai sajtótájékoztatón Molnár Imola programfelelős és Portik Vilmos főszervező. A Vásárhelyi Forgatag idén augusztus 23. - szeptember 1. között lesz megszervezve.

Molnár Imola és Portik VilmosMolnár Imola és Portik Vilmos


Portik Vilmos főszervező kihangsúlyozta, azt szeretnék, ha minden eddiginél színesebb és gazdagabb Forgatagot sikerülne összehoznia az idei évben a szervezőcsapatnak, ugyanakkor remélhetőleg, az újítások sorába beilleszkedik a helyszínváltás is.

A szervezőcsapat a Ligetből a várba és a mellette található sétányra költöztetné a Forgatagot, erről folytatnak jelenleg is tárgyalásokat a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatallal, azonban egyelőre még nem sikerült teljes mértékben megegyezni. Portik hivatalos levélben kérte a Marosvásárhelyi RMDSZ-t is, hogy politikai befolyását és lobbierejét vesse be annak érdekében, hogy a Vásárhelyi Forgatag hozzá méltó helyszínre költözhessen.

A programok még folyamatosan alakulnak, de minden társszervező intézmény gőzerővel dolgozik – mondta Molnár Imola programfelelős, aki újdonságként említette, hogy idén podcast műsor készül a Forgatagot megelőzően. A mai naptól kezdődően Csevegő néven futó beszélgetéseket a Forgatag facebook oldalán, a weboldalon és a Soundcloud applikációban is meglehet majd hallgatni és minden szerdán várható újabb beszélgetés. További újdonság, hogy a családos- és gyermekprogramok a Csicsergő udvar nevet fogja viselni, illetve a nagy népszerűségnek örvendő Borudvar kiegészítéseként idén Sörudvar is lesz a Jazz and Blues Club udvarán, ahol majd kézműves söröket lehet kóstolni, de lesznek klub jellegű szabadtéri koncertek és gyermekfoglalkozások is ezen az új helyszínen.

A programfelelős bejelentette az idei Forgatagon fellépő együttesek névsorát is, amely reményei szerint még kiegészülnek kisebb együttesekkel is. Amit biztosan lehet tudni, hogy pénteken a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia egy könnyedebb, közönségbarát koncerttel lép fel, amelyen nem csupán klasszikus művek fognak elhangzani, hanem közismert slágerek szimfonikus feldolgozásban. Szombaton a magyarországi Kerekes Band majd Keresztes Ildikó lép színpadra, vasárnap pedig a Neoton Família Sztárjai várják a közönséget a nagyszínpad elé.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is több színházi jellegű produkcióra számíthat a nagyérdemű. Az augusztus 23-25. között sorra kerülő Szféra programjait követően augusztus 26-án, hétfőn a Magyar Nemzeti Táncegyüttes nyitja meg a Forgatag hetét Táncrapszódia című produkciójukkal, majd rögtön ezt követően egy szabadtéri operaelőadás lesz, Gaetano Donizetti: Szerelmi Bájital című előadását adja elő a Magyar Állami Operaház a Gördülő Opera programjukon keresztül. Csütörtökön egy marovásárhelyi származású világhírű sanzonénekes lép fel, a jelenleg Franciaországban élő Szilágyi Enikő.
Portik Vilmos főszervező ismertette a sajtóval a néhány hete közzétett kérdőív eredményeit.

Az online közvéleménykutatás célja, melyet egyelőre a magyar lakosok körében végeztek a szervezők, az volt, hogy kiderüljön, jó úton halad-e a Forgatag illetve melyek azok az elvi kérdések, amelyekben változtatni kellene a szervezés kapcsán. Csaknem 900 személy töltötte ki a kérdőívet, a válaszadók 67,8 százaléka nő, 32,2 százaléka férfi. Legtöbben 21-35 év közöttiek, vagyis a fiatal felnőttek töltötték ki, a válaszadók 37,5%, utána 14-20 év közöttiek voltak aktívak (26,1%), majd a középkorosztály, s az idősek következnek.

A kitöltők zöme Marosvásárhelyen és a környékén él, több mint fele (53,6%) felsőfokú végzettséggel rendelkezik, vagy legalább érettségivel (29,9 %). A legtöbb válaszadó legalább három Forgatagon volt eddig (39 %), de a válaszadók 30,4 %-a minden egyes rendezvényen részt vett.

Tudván azt, hogy a Vásárhelyi Forgatag főként magyarországi intézmények és marosvásárhelyi vállalkozások támogatásaiból valósulhat meg, és egyes politikusok ellenzik, hogy helyi költségvetésből (Polgármesteri Hivatal, Megyei Tanács) támogassák a rendezvényt, mi arra voltunk kíváncsiak, mi erről a forgatagozók véleménye: 77,1 % egyetért a Vásárhelyi Forgatag helyi támogatásával, 15,9 % nem tudja eldönteni, 6,9 % nem ért egyet. A programjaink értékelésére is kíváncsiak voltunk, a Vásárhelyi Forgatag programjait összességében 4-5-ösre érétkelték a válaszadók egy 1-5-ig terjedő skálán. De kialakult egyfajta sorrend arról is, hogy melyek a forgatagozók kedvenc programjai:

Koncertek (654 ember szerint – 77,9 %)
Kézműves vásár (433 szavazat – 51,6 %)
Borduvar (347 szavazat – 41,4%)
Családi és Gyermekprogramok (299 szavazat – 35,6 %)
Színházi programok (279 szavazat – 33,3%)
Szféra (240 szavazat – 28,6 %)
Néptánc- és népzenei programok (240 szavazat – 28,6 %)

A „Mit hiányol?” kérdésnél felmerültek a politikai kerekasztal-beszélgetések, de a divat, a stand up comedy, valamint a 14-18 éveseknek szóló programok is.

Arra a kérdésre, hogy miért szeretik a Vásárhelyi Forgatagot, legtöbben azt válaszolták, hogy azért, mert a miénk. Többen írták ugyanakkor, hogy színes, sokszínű, helyi magyar rendezvénynek gondolják a Forgatagot, amely összehozza az embereket, közösséget kovácsol, hogy végre egy rendezvény ez, amely a családosokhoz is szól, és közös ünnep a marosvásárhelyieknek.

A Vásárhelyi Forgatag programjairól, eseményeiről leghamarabb a facebook oldalon hallhatnak az érdeklődők. Nemsokára pedig az új arculattal jelentkező weboldal is elérhető lesz a forgatag.ro címen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS