2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Találkozunk a csűrben! A Csík Zenekar is fog Mérában zenélni

2019. június 12. 15:41, utolsó frissítés: 15:41

Bejelentette első fellépőit a Méra World Music fesztivál, amely negyedik alkalommal változtatja a kalotaszegi Mérát a világ közepévé augusztus 1-4. között. A világzenei csűrfesztivál szervezőinek közleménye szerint idén sem a nagy tömegeket célozzák meg a zenei programjukkal, hanem több kontinensről összeválogatott, igazi zenei egzotikumokkal csalogatják Kalotaszeg hagyományőrző falvába közönségét.

(fotó: Bethlendi Tamás)(fotó: Bethlendi Tamás)


"A Méra World Music különleges hangulatának a titka, hogy mer kicsi és családias maradni" - írják a szervezők, és azt is hozzáteszik, hogy ezért a helyek száma is korlátozott. Összesen napi 1000 jegyet értékesítenek. Úgy becsülik az eddigi jegyeladás alapján, hogy várhatóan az összes fesztiválbérlet már elővételben el fog fogyni.

És valószínűleg nem túlzó a szervezők becslése, mert a mérai Szarka-telek csűrjében fog/fognak koncertezni:

* a magyar világzene legnagyobbja, a Csík Zenekar;
* a Berlinálén Ezüst Medve díjjal kitüntetett Aferim zenéjének szerzői és előadói is fellépnek. A bukaresti székhelyű Trei Parale az ottomán hódoltság alatti Havasalföld udvari zenéit rekonstruálják;

Trei ParaleTrei Parale


*a legősibb máig fennmaradt európai énekhagyományt őrző számi közösség norvégiai képviselője, Torgeir Vassvik is ott lesz a csűrfesztivál színpadán. Vassvik zenéje a joika sajátos műfajából táplálkozik. A joika, az észak-amerikai indiánok kántáló énekéhez hasonló, sámánisztikus énekforma, amely nem valakiről vagy valamiről szól, hanem a joika eléneklésekor a dal útján az énekes megidézi és előhívja az illető személyt, helyet, állatot. A legenda szerint a számikat az északi tündérek, a tündék tanították meg a joikára.

Torgeir VassvikTorgeir Vassvik


*a Near East Collective kisázsiai dallamokat hoz az ottomán birodalom napjainkban török és görög lakta területeiről. Ez a koncert egyben az első ázsiai kitekintője a mérai csűrfesztiválnak és a török hódoltság óta talán az első alkalom, hogy Kalotaszegen ismét isztambuli hangulatot idéző élő zene szól majd.

Near East CollectiveNear East Collective


* a világhírű magyarországi Romano Drom, a „Cigányok Útja” az ősi oláh cigány nyelven szólal meg majd Mérában modern felhangokkal. A zenekar bejárta a világot Kairótól–New Yorkig, Dél-Koreától Londonig, Pekingtől-Oszlóig. Turnéztak Közel-Keleten és Távol-Keleten, számos sikeres tengerentúli koncertsorozat van a hátuk mögött, s játszottak Európa majd’ minden országában.

Romano DromRomano Drom


*a fesztivál népzenei napjának kiemelt fellépője az Erdőfű Népi Kamarazenekar, akik erdélyi cigányzenészek közreműködésével vezetik be a közönséget a Kárpát-medencei népzene legelőkelőbb bugyraiba.
* tavaly óta a Fonó Budai Zeneház jóvoltából a falu központjában található református templom a visszafogott népzenei és világzenei produkciók helyszínévé vált. A két templomi koncert egyikét Kubinyi Júlia és Szokolay Dongó Balázs szolgáltatja.
* idén sem maradhat el a minden évben nagy sikert arató Fölszállott a Páva gálaműsor.

A Kalotaszegi LegénytársulatA Kalotaszegi Legénytársulat


* a fesztivál hazai fellépői a kalotaszegi zenészek, akik egyben a fesztivál legfontosabb előadói is a szervezők szerint, mert ők képviselik azt a gazdag kalotaszegi népzenei hagyományt, ami miatt Mérában, Kalotaszegen születhetett meg Erdély első világzenei csűrfesztiválja. A kalotaszegi csárdás, legényes, szapora és a lassú tempójú hajnalik és román forgatósok ismét az esti táncházak nélkülözhetetlen részeivé válnak.

A helyszín (fotó: Bethlendi Tamás)A helyszín (fotó: Bethlendi Tamás)


A fesztivál idén is csűrfiával és játszóházzal várja a családosokat, tematikus filmekkel és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral az ínyenceket és egy hűvös gyümölcsös függőágyaival a megfáradtakat.

A fesztivál második napján, pénteken a virtuóz kalotaszegi népzene szerelmeseit a II. Kalotaszegi prímásversenyre várják a szervezők. Szombaton pedig a táncházasok által kultikusnak tekintett 1969-es türei gyűjtésnek fog emléket állítani a TÜRE 50 jubileumi kalotaszegi legényesverseny.

Ízelítőnek itt az after movie a tavalyi fesztiválról:


Az éjszakába nyúló zene és tánc után meg is lehet Mérában pihenni. A méraiak házaiban puha ágyak, udvaraikon sátorhelyek és szénapadlások várják a megfáradt fesztiválvendégeket. A foglalásokat camping@meraworldmusic.com címen regisztrálják.

(fotó: Bethlendi Tamás)(fotó: Bethlendi Tamás)


A négy napos fesztiválbérletek kedvezményes áron, 129 lejért kaphatóak a fesztivál weboldalán. A 14 évnél fiatalabbak ingyen vehetnek részt a fesztiválon egy 10 lej értékű utalvány megváltásával, amelyet a fesztivál területén szabadon lefogyaszthatnak. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS