2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

130 ezer ember vett részt a TIFF-en, amely még véget sem ért

2019. június 13. 13:52, utolsó frissítés: 13:59

A nem túl kedvező időjárás ellenére is 130 ezer résztvevője volt a május 31. és június 9. között Kolozsváron megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak, köszönhetően annak, hogy több tucat vetítést ment telt házzal - tájékoztattak a szervezők közleményükben. Igaz, eladott jegyek tekintetében nem sikerült felülmúlni a tavalyi 95 ezres számot.

A főtérről a Florin Piersic moziba költöztetett megnyitót (fotó: Nicu Cherciu)A főtérről a Florin Piersic moziba költöztetett megnyitót (fotó: Nicu Cherciu)


A szervezők közlése szerint a legnépszerűbb film Pedro Almodóvar legújabb rendezése, a Fájdalom és dicsőség (Dolor y gloria) volt, amelyre valamivel több mint 3300 jegyet adtak el, és amely egyenesen Cannes-i filmfesztiválról érkezett Kolozsvárra. Népszerű volt még Tudor Giurgiu legújabb rendezése, a Parking is, amely egyben a fesztivál hivatalos nyitófilmje volt, és amelyre 3000 ezer jegyet adtak el. A zárófilmként vetített, The Fall of the American Empire c. thrillerre több mint 2000 néző gyűlt össze Kolozsvár főterére. A szervezők közlése szerint a versenyfilmek vetítése, illetve a Román Filmnapok keretében vetített filmek is sok esetben mentek telt házzal, nagyon sok esetben rengeteg néző maradt kint. A különleges események közül Nicolas Cage díjazása, illetve az azzal egybekötött Ál/Arc című film vetítése volt a legnépszerűbb a Diákművelődési Házban.

A zárófilm vetítése a főtéren (fotó: Marius Maris)A zárófilm vetítése a főtéren (fotó: Marius Maris)

Nicolas Cage Mandy című filmjének vetítése Bonchidán (fotó: Chris Nemes)Nicolas Cage Mandy című filmjének vetítése Bonchidán (fotó: Chris Nemes)


A szervezők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmünk, hogy fesztivál még nem ért véget. Egyrészt július 31-ig még várja az érdeklődőket a fesztivál első napján megnyitott amatőr filmgyár, amelyet Michel Gondry Oscar-díjas francia filmrendező, forgatókönyvíró és producer találta ki annak céljából, hogy pár órára lelkes filmkedvelők is kipróbálhassák magukat a filmgyártás művészetében. Itt lehet időpontot foglalni, ha szeretnétek kipróbálni magatokat. Másrészt a Tiff Unlimited használatával online soha nem is kell véget érjen a fesztivál, hiszen a fesztivál videóplatformján a fesztiválon vetített filmeket, az érdekesebb eseményeit, mesterkurzusokat is újra lehet nézni. Eddig több mint 1500 felhasználó regisztrált az oldalra, ahová a nagy érdeklődésre való tekintettel az idei filmek közül már elérhető a Woodstock: Three Days that Defined a Generation című doksi.

Ugyanakkor Bukarestben június 16-ig még zajlik egy visszatekintés az idei fesztiválra, Nagyszebenben pedig június 26-30. között, míg Nagyváradon szeptember 6-8. között vetítenek TIFF-es filmeket. A 2020-as fesztivált pedig május 29. és június 7. között szervezik meg Kolozsváron. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS