2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jön az újabb apáczais musical, a Rómeó és Júlia

2019. június 26. 18:12, utolsó frissítés: 18:12

A kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum vegyeskara és az Osrick Egyesület közösen készül arra, hogy közel három hét múlva bemutassa a 2000-es évek musical-játszásának egyik legikonikusabb darabját, Gérard Presgurvic RÓMEÓ ÉS JÚLIA című örökérvényű musicaljét. A szuperprodukció július 12-én 18 órától lesz először látható a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében, majd július 14-én – szintén 18 órától – ismét megtekinthetik azt az érdeklődők. Támogatói meghívók – korlátozott számban – még foglalhatók mindkét előadásra az apaczaimusical@gmail.com címen, a lefoglalt meghívók pedig legkésőbb június 28-án 16 óráig vehetők át személyesen az opera jegypénztáránál.

Gérard Presgurvic RÓMEÓ ÉS JÚLIA című legendás musicalje William Shakespeare drámája nyomán készült, s a 2000-es évek elején berobbant a magyar musical-játszás világába is.

Látványos színpadi show és lényegi kérdésfelvetések

Lovassy Cseh Tamás, az előadás rendezője, aki az apáczaisok korábbi két előadását, a Dzsungel könyvét és a Mozart!-ot is jegyezte, a legújabb bemutatóra készülve elmondta: „Az eddigi talán legkomolyabb és legnehezebb vállalás előtt állunk. Nem csak azért, mert a zenei anyag rendkívüli kihívásokat támaszt mindenki elé, hanem azért is, mert Rómeó és Júlia története alkalmas arra, hogy a figurák belső világának mélyére ássunk, miközben mindenki ismeri a történetet és bizonyos elvárása is van azzal kapcsolatban. Fantasztikus utazás végéhez érkezünk, melyet még tavaly ősszel kezdtünk el közösen, a csaknem ötven szereplővel és az alkotótársakkal. A Rómeó és Júlia musicalt szinte mindenki ismeri: a Lehetsz király vagy épp a Szívből szeretni dalokat bizonyára velünk együtt dúdolja majd a közönség, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a jól ismert történet középpontjában gyerekek állnak, tulajdonképpen ártatlan fiatalok, akik egy brutális világ még brutálisabb szabályaiba halnak bele.

Érdekességként elárulhatom: idén olyan szólistánk is színpadra lép, aki több száz kilométert utazva várost és iskolát váltott, hogy együtt dolgozhassunk. Hatalmas felelősség és egyben megtiszteltetés is ez a fajta bizalom, mely a közönség folyamatos és támogató érdeklődésével egyetemben arra kötelez mindannyiónkat, hogy komolyan vegyük feladatunk, valódi embereket mutassunk meg a színpadon, és a szórakoztatáson túl közös gondolkodásra is hívjuk a nagyérdeműt. Nagyon várjuk a bemutatót!”

Számítanak a közönségre: támogatókat keresnek

Az apáczaisok – az utóbbi években külsősökkel is kiegészülve – 2014 óta rendszeresen, minden tanévben és színházi évadban, színpadra viszik a magyar és nemzetközi musicalirodalom egy-egy méltán ismert darabját. A Kolozsvári Magyar Operával partnerségben, színházi szakemberek bevonásával, rendre olyan produkciók születnek, melyek színházszakmai mércével mérve is megállják helyüket, és amelyek Kolozsvár kulturális és színházi életének megszokott és várt mozzanataivá váltak.

Az elmúlt években, az 5 bemutató során, közel 250 diák vett részt a produkciók létrehozásában, s csaknem 20.000 néző láthatta előadásaikat. Mivel e projektek soha nem profitorientáltak, de a rendszerint nagyszínpadi, látványos produkciók gyártási költségei igen magasak, az évenkénti bemutatók létrejötte a támogatóktól függ. Épp ezért az alkotók arra kérik a színház- és zenebarát közönséget, valamint mindazokat, akik érdeklődéssel követik az apáczaisok munkáját, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a kezdeményezés sikerre vitelét az előadás létrehozásában partner OSRICK EGYESÜLET támogatásával a RO56OTPV200001199890RO02 bankszámlaszámon, vagy kiemelt – 100 RON értékű – támogatói meghívó igénylésével az apaczaimusical@gmail.com e-mail címen keresztül.

Az előadással kapcsolatos további információk, valamint érdekességek és újdonságok megtalálhatók a www.facebook.com/apaczaimusical oldalon.

Az előadás alkotói: Lovassy Cseh Tamás (elcsété) – rendező; Szabadi Ildikó – zenei vezető; Gábor Zsófia – díszlet- és jelmeztervező; Jakab Melinda – koreográfus; Kiss Tünde – dramaturg.

Szereplők: Filep Gergő Zsombor (Rómeó), Csüdöm Henrietta, Szász Gabriella (Júlia), Kovács Blanka Debora, Jenei Deborah (Capuletné), Imecs-Magdó Levente, Demeter Ferenc (Capulet), Ferencz Ádám (Benvolio), Gergely Tamás (Mercutio), Zsigmond László (Tybalt), Kerekes Ákos (Paris), Friederi Evelyne (Dajka), Palocsay Johanna, Török-Gazsi Kitti (Montague-né), Sárosi Áron (Lőrinc barát), Szabó Márk (Herceg).

Tánc- és énekkar: Albert Kinga, Bányai Erzsébet, Bede Imola, Ecsedy-Baumann Hanna, Gál Brigitta, Gere Edit, Horváth Eszter, Horváth Krisztina, Jenei Eszter, Kis Denisz, Koszorús Ilka, Kovács Petra, Lőrincz Zsolt, Makkai Árpád, Niţu-Mányoki Dániel, Palocsay Izabella, Portik Timea, Rus Mara, Szalontay Hanna-Virág, Szász Andrea, Tîrnăvean Anamaria, Zágoni Szabó Ákos, Zsigmond Sára.

A nyitókép egy korábbi apáczais előadásból, a MOZART!-ból származik.
(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS