2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mesterkurzusokkal és táncházzal is vár a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

2019. július 04. 16:05, utolsó frissítés: 16:05

Hamarosan kezdetét veszi a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely szerves részét képezi a csíki, erdélyi nyári programoknak, évente több ezer személyt szólítva meg.

A fesztivál idén július 7–14. között zajlik, programja a Joannes Kájoni 390 emlékév részeként a ferences szerzetes munkássága előtt tiszteleg. Szervezői a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, társszervezője Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata.A fesztivál művészeti vezetője dr. Filip Ignác fuvolaművész, a Brassói Transilvania Tudományegyetem docense. A fesztivál szervezői a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársaiból és közreműködőiból álló tapasztalt és lelkes csapat Ferencz Angéla menedzser vezetésével, őket segítik a szép számban jelentkező önkéntesek.

A fesztivál ideje alatt a számos koncert és a Régizenei Nyári Egyetem égisze alatt szervezett mesterkurzusok és előadások mellett, gyermekprogramok, közönségtalálkozó, lemezbemutató, táncház, borkóstoló és hangszerbemutató is várja a közönséget. Az idei programban több nemzetközi együttműködésből származó zenei projekt szólal majd meg, idei meghívottaink Magyarországról, Dániából, Franciaországból, Olaszországból, Svájcból és Németországból érkeznek, emellett jelen lesznek az erdélyi régizenei mozgalom neves alakjai és fiatal tehetségek egyaránt.


A fesztivál fő helyszíne – akárcsak a korábbi években – a csíkszeredai Mikó-vár és a város különböző templomai (a Milleniumi templom, a Szent Ágoston-templom, az Unitárius templom, a madéfalvi Siculicidium-kápolna), de lesznek rendezvények a Csíki Moziban, a Márton Áron Főgimnázium termeiben és köztereken is.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál számokban: 8 nap; 7 helyszín; 7 országból érkező művészek (Magyarország, Franciaország, Dánia, Svájc, Olaszország, Németország és Románia); 13 együttes; 18 koncert; 1 szakmai előadás; közönségtalálkozó; lemezbemutató; táncház; borkóstoló; hangszerbemutató.
A Régizenei Nyári Egyetem számokban: 6 nap; 11 mesterkurzus+3 szabadon választható, minden hallgató számára nyitott kurzus; 1 szakmai előadás; 13 oktató; 7 közreműködő kísérő és fordító; több mint 100 jelentkező öt országból (Ausztria, Németország, Szlovákia, Magyarország és Románia).

A fesztivál honlapján további részletes információkkal szolgálnak a programokról, az előadókról, a Régizenei Nyári Egyetemről, valamint a Facebook-oldalukon is folyamatos tájékoztatást nyújtanak az eseményekről. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS