2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint ötezren ünnepelték a kalotaszegi népviseletet a hétvégén, Bánffyhunyadon

2019. július 15. 17:18, utolsó frissítés: 17:24

Véget ért a Kalotaszegi Magyar Napok ez évi kiadása, a kétnapos eseményre közel 5000 ember látogatott ki. A térség legnagyobb kulturális eseményén 24 kalotaszegi település képviseltette magát.

Nagy Feró és a Beatrice koncertjével zárult vasárnap este Bánffyhunyadon, a Barcsay-kertben a Kalotaszegi Magyar Napok. Az RMDSZ Bánffyhunyadi szervezete harmadik alkalommal szervezte meg a rangos eseményt, partnerségben a Bánffyhunyadi Kulturális Egyesülettel. Szombaton reggel 8 órakor kezdődött a program minifoci bajnoksággal, majd további sporttevékenységek következtek: családi futóverseny, kötélhúzás és családi jóga. Az állandó gyereksarok mellett külön produkció várta a legkisebbeket Libavonat címmel.

Fotó: Lónay ArthurFotó: Lónay Arthur

Továbbra is népszerűek voltak a kortárs kalotaszegi kultúrát bemutató események, így a Zsoboki művésztáborban készült festmények kiállítására vagy a helyi írók könyveinek a bemutatójára is több tucatnyian voltak kíváncsiak. Kalotszeg helye a nagyvilágban címmel zajlott a már hagyományos, vitaindító kerekasztal beszélgetés, melynek meghívottjai ebben az évben dr. Balogh Balázs, dr. Fülemüle Ágnes, Hegedüs Csilla, dr. Péntek János valamint Szép Gyula voltak.

Az idei évben kibővített koncertkínálatot a Magyarbikali Gyerekzenekar színpadra lépése nyitotta meg, őket a gyergyószentmiklósi 4S Street illetve a kolozsvári Loose Neckties Society koncertje követte.

A rendezvény középpontját jelentő népviseleti mustrára vasárnap került sor. A Bánffyhunyadi Művelődési Háztól induló felvonulók csoportképet készítettek az város jellegzetes református temploma előtt, majd ezt követően a Barcsay-kertbe vonultak. A köszöntő beszédek előtt az ötszáznál is több kalotaszegi népviseletbe felöltözött ember közösen szavalt egy részletet Ady Endre Karácsony című verséből, így tisztelegve a 100 éve elhunyt költőóriás előtt, akit több emlék is köt Kalotaszeghez. (közlemény)

Nyitókép: Lónay Arthur

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS