2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy sikerként könyvelik el a nemrég véget ért Csíkszeredai Régizene Feszttvált

2019. július 17. 13:47, utolsó frissítés: 14:43

Véget ért a Csíkszeredai Régizene Fesztivál idei kiadása, s a szervezőknek van oka örülni: az előző éveknél jóval nagyobb érdeklődés övezte a rendezvény összes programpontját - írják a közleményben. Külön kiemelendő a Régizenei Nyári Egyetem sikere, amely egyre erősebb intézménnyé növi ki magát, idén közel 100 kurzushallgatót bevonzva. A kicsik kedvence a reneszánsz gyermeknap volt, amelyen 500 gyermek vett részt.

Mindez arra enged következtetni, hogy ma is helye van a régizenének, és azoknak az egyetemes értékeknek, amit a régmúlt korok nagyjai képviselnek.

Az idei fesztivál témája a Kájoni János születésének 390. évfordulójára szervezett emlékévhez kapcsolódott, a szervezők célul tűzték ki, hogy a ferences polihisztor munkásságát, örökségét közelebb hozzák a ma emberéhez és a Régizene Fesztivál közönségéhez.

"A koncerteken ritkaságokat, olyan kézirat-átdolgozásokat is hallhatott a közönség, amelyek ezelőtt még nem szólaltak meg a fesztiválon, az együttesek repertoárjában valamilyen formában megjelent Kájoni alakja, művei, és a Nyári Egyetem kurzuszáró hangversenyein is számos általa lejegyzett mű felcsendült. Azt gondolom, hogy sikerült betekintést nyerni és nyújtani abba a korba, amelyben Kájoni János élt és alkotott" - mondta el Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere.

Külön színfoltja volt az idei fesztiválnak a megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő bukaresti Magyaradás közönségtalálkozója, hiszen a Magyaradás ott volt a fesztivál megszületésénél, és nagy szerepet játszott abban, hogy a romániai magyarság a kezdetektől fogva tudott az eseményről.

A közönségtalálkozón számos felvételt láthattak a résztvevők, amelyek visszaidézték a kezdeteket, megelevenedtek azok a meghatározó személyiségek, akik szerepet játszottak a régizene mozgalomban, mint Babrik József, Brandner Nóra, a Barozda együttes, Boros Zoltán, Majó Zoltán. "Nagyon fontos számunkra, akik a negyvenéves évfordulóra készülünk, hogy úgy tudjuk átgondolni a következő évi rendezvényt, úgy tudjunk visszanyúlni, összefoglalni az elmúlt negyven évet, hogy ismerjük a mérföldköveket, és írjuk tovább együtt a fesztivál történetét" - mondta Ferencz.

Noha a programban szereplő összes együttest telt ház fogadta, egyértelműen a Barokk Fesztiválzenekar koncertjére voltak a legtöbben kíváncsiak, amely idén is
a Román Kulturális Intézettel való együttműködésnek köszönhetően jött létre. A koncert színvonalát emelték a Régizenei Nyári Egyetem ütőhangszeresei.

"Köszönetet szeretnék mondani a Hargita Megyei Kulturális Központ csapatának, önkénteseinknek, szakmai gyakornokainknak, ugyanakkor a partnerintézményeknek, a támogatóknak, a médiának és még sorolhatnám. Emellett nagyon fontos kiemelnem a közönség támogatói részvételét és megtisztelő érdeklődését, hiszen enélkül a fesztivál nem lenne teljes egész" – zárta gondolatait az intézményvezető.

A szervezők bejelentették, hogy a jövő évi tematika a fennállásának 40. évét ünneplő fesztivál története lesz, ennek eredményei, sikerei, fellépői – ehhez kapcsolódnak majd az események és a koncertek is.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál 8 napot ölelt fel, és 8 helyszínen zajlott; 7 országból érkeztek művészek (Magyarország, Franciaország, Dánia, Svájc, Olaszország, Németország és Románia), 13 együttes és 3 egyéni előadó lépett. A közönség 17 koncertet nézhetett meg, melyeket közönségtalálkozók, lemezbemutatók, borkóstolók, hangszerbemutatók, reneszánsz gyermeknap tarkított.
  
A Régizenei Nyári Egyetem 6 napig tartott, a résztvevők 11 mesterkurzust és 3 szabadon választható, minden hallgató számára nyitott kurzust hallgathattak meg, volt még eg szakmai előadás is. Összesen 13 oktató, 7 közreműködő kísérő és fordító vett részt a nyári egyetemen, amelyre közel 100-an jelentkeztek öt országból (Ausztria, Németország, Szlovákia, Magyarország és Románia). (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS