2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Épített-örökség helyreállító szaktábort tartanak a bonchidai Bánffy-kastélyban

2019. július 29. 12:16, utolsó frissítés: 12:16

Augusztus beköszöntével a bonchidai Bánffy-kastély oktatási programok helyszínévé válik. A Transylvania Trust Alapítvány két épített-örökség helyreállító szaktábort hirdetett meg erre az évre, amelyre építészeti, építőmérnöki, tájépítészeti, régészeti szakon tanuló egyetemi hallgatók, a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari alkalmazottak jelentkezését fogadtuk el.

A kastélyban zajló, két hétig tartó interdiszciplináris oktatási programok célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása interkulturális környezetben. A 2001 óta Bonchidán zajló szaktáborokon eddig 30 ország több mint 2500 képviselője vett részt.A Magyarországról, Romániából, Moldovai Köztársaságból, Szerbiából és az Egyesült Királyságból érkező közel 70 résztvevő külföldi és romániai szakemberektől sajátítja el a műemlék-helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során, kipróbálva a választott mesterséget, tevékenyen kapcsolódik be a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásába.

A kőműves műhelyben boltozat-restaurálást, falazat-megerősítést és faldíszítő technikákat, az ács- és asztalosműhelyben hagyományos kötéseket, fafeldolgozási technikákat és régi bútorok helyreállítását lehet megtanulni. A második táborban ezek mellett kőfaragási műhely is működik, ahol a kastély főépületét díszítő kőből faragott fiálék, könyöklők restaurálásába kapcsolódnak be a résztvevők. A táborok kirándulással egybekötött tanulmányúttal egészülnek ki, amelyek során a tordai Sóbányát, Szamosújvár és Szék kulturális örökségét mutatjuk be.

A helyreállítási táborok időpontja: 2019. augusztus 4 – 17., illetve augusztus 18 – 31.

Augusztus 16-án és augusztus 30-án nyílt napot tartunk. Ekkor az érdeklődő közönség számára nyitottak lesznek műhelyeink, és megtekinthetik a résztvevők kétheti munkájának eredményeit.

A táborok munkálatairól és az alapítvány egyéb nyári rendezvényeiről a kastély Facebook-oldalán értesülhetnek.

A programok támogatói a Romániai Építészek Rendje az Építészeti Illeték által és a Prince’s Foundation, a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, illetve a Román Kulturális Alap.

Partnereink: A Romániai Építészek Rendje Erdélyi Fiókja és a bukaresti Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS