2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hiába volt bokáig sár, sikeresnek értékelik a Méra World Music fesztivált

2019. augusztus 07. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

Hiába volt többnyire bokáig sár,fantasztikus hangulatban telt a Méra World Music idei kiadása, legalábbis a szervezők által kiküldött közlemény szerint, akik azt írják, hogy az esős, őszi időjárás ellenére is több mint 4000-en vettek részt Erdély világzenei csűrfesztiválján, a Méra World Music Fesztiválon.

A fesztivál 4 napja során 138 zenész és táncos produkciójára került sor, a 14 koncert mellett, további 95 különböző programmal várták a szervezők a fesztiválozókat. Voltak még tematikus filmvetítések, kiállítások, gyerekfoglalkozások, prímás- és legényesversenyek, hagyományos táncházak, nemzetközi jamsessionök, mérai ének- és táncoktatások, szakmai beszélgetések, templomi és csűrkoncertek is.

A fesztiválra 4 napos bérletet váltók megközelítőleg egy negyede volt mérai, akik együtt szórakozhattak a Romániából, Magyarországról, Chiléből, Mexikóból, Kanadából, Egyesült Államokból, Angliából, Franciaországból, Lengyelországból, Szerbiából, Norvégiából, Szlovákiából, Koreából és Japánból érkező fesztiválozókkal. A fesztivál programjain megközelítőleg 600 tizennégy évnél fiatalabb gyerek vett részt.A fesztivál a budapesti Hagyományok Házával, a Hagyományok Háza Erdélyi Hálózatával, a Martin György Néptáncszövetséggel és a Fonó Budai Zeneházzal való szakmai partnerségben valósította meg a kalotaszegi népzenéhez és néptánchoz kapcsolódó szakmai programjait. A II. Kalotaszegi Prímásverseny nyertese Kovács Márton lett. A Türe 50 - Jubileumi legényesverseny osztott első helyzetét Melles Endre és Papp Andrásnak ítélte oda a rangos zsűri.

A szervezők egyértelmű sikerként könyvelik el a viszontagságos időjárás ellenére is nagyon magas fesztivál részvételt és a fesztivál utolsó napján már meghirdették a következő évi fesztivál időpontját: 2020. július 30. - augusztus 2. és kibocsátották a korlátozott számban elérhető kedvezményes árú jegyeket.

A tavaly megalapított Kalotaszegi Kulturális Alap útján, a Méra World Music csűrfesztivál idén 11000 lejt ajánlott fel a Mérai Cifra Néptáncegyüttes új próbatermének és közösségi terének kialakítására. A fesztivál vállalását emelt árú támogatói jegyek megvásárlásával, helyszínen felajánlott adományokkal és az első alkalommal megszervezett közösségi szövés eredményeként született 2 sálra való licitálással lehetett támogatni. A 38 fesztiválozó keze munkáját magán viselő sálakat, Ferenczi György árverezte el a zárónap utolsó koncertje előtt 120 és 130 lejért. Az összesen 2620 lej értékű felajánlásokat, a fesztivál fogja kiegészíteni 11000 lejre, saját bevételeiből. További felajánlásokat a RO42OTPV200000927606RO01 OTP banknál vezetett lejes számlára fogad a PRO Nádasmente egyesület. (közlemény)

Fotók: Bethlendi Tamás

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS