2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

44 művész 3 kiállítása nyílik Kolozsváron

2019. augusztus 12. 14:55, utolsó frissítés: 14:55

A kolozsvári Centrul de Interes-ben tekinthető meg Romániában első alkalommal a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) rangos gyűjteményéből összeállított válogatás, valamint további két új kiállítás.

Augusztus 16-án 19 órától a Centrul de Interes három új kiállítás megnyitójával várja a kolozsváriakat. Romániában most lesz első alkalommal megtekinthető a Centrul de Interes 4. emeleti kiállítótereiben a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) rangos gyűjteményéből összeállított nagyszabású tárlat. További két kiállítás nyílik az első emeleti Bázis Project Space-ben, illetve a Nano Galériában. A kiállítások a kultúrák közti párbeszéd fontosságát emelik ki, tovább folytatva a két kortárs művészeti központ nemrég indult együttműködési programját.

Kiállításmegnyitó: első alkalommal Kolozsváron az ICA-D gyűjtemény

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (ICA-D) és a Centrul de Interes 2019-ben egy csereprogram keretében két nagyszabású kiállítást rendez Térfélcsere címmel: az első kiállítás, a Dunajújvárosban a Centrul de Interes művészeit bemutató csoportos kiállítás a magyarországi látogatók számára nyújtott betekintést a Centrul de Interes műtermeiben alkotó művészek munkáiba, míg a most, a Kolozsvári Magyar Napokkal egyidőben megnyíló második kiállítás alkalmából a dunaújvárosi ICA-D gyűjteményéből látható egy nagyszabású válogatás.

A Centrul de Interes impozáns tereiben megtekinthető tárlat kurátorai Deák Nóra és Zsinka Gabriella az ICA-D részéről. A kiállítás a magyarországi kortárs képzőművészet mintegy harminc évnyi spektrumát öleli fel – többek között olyan nemzetközileg is elismert művészek felvonultatásával, mint Ádám Zoltán, Bajusz Orsolya, Betuker István, Birkás István, Bogyó Virág, Böröcz András, Braun András, Brückner János, Csákány István, Csáky Marianne, Csörgő Attila, Eperjesi Ágnes, Esterházy Marcell, Fehér Márta, Friedrich Ferenc, Gémes Péter, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Gróf Ferenc, Horváth Tibor, Kaszás Tamás, Kiss Róka Csaba, Kis Varsó, Komoróczky Tamás, Koronczi Endre, Kovách Gergő, Kupcsik Adrián, Lakner Antal, Lendeczki Kinga, Nagy Kriszta, Nemes Csaba, Oláh Mátyás László, Patakfalvi-Czirják Ágnes, Société Réaliste, St Auby Tamás, Szabó Ádám, Szacsva y Pál, Szalay Péter, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka, Várnai Gyula és Várnagy Tibor - így figyelemreméltó keresztmetszetet ad a kortárs magyar képzőművészetről.

Az 1997-ben alapított Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros Magyarország egyik meghatározó vidéki kiállítóintézménye. Több mint húszéves és közel 350 tételes műtárgykollekciója a budapesti gyűjtemények viszonylatában is jelentős, a benne rejlő potenciált az utóbbi években egyre gyakoribb, rangos nemzetközi intézményektől érkező kölcsönzési igények is jelzik, Portugáliától Japánig. A nagyszabású kiállítás változatos médiumú és műfajú munkákon – szobrokon, objekteken, installációkon, festményeken, fotó-és videóműveken keresztül nyújt átfogó képet egy különleges karakterű, egyedülálló magyarországi gyűjtemény formálódásának történetéről.
Új kiállítások az első emeleten

A Centrul de Interes első emeletén a Bázis Project Space-ben Márton Zoltán kiállítással egybekötött fotóalbum bemutatójára kerül sor. A Valahol otthon című kiálltás a valahová tartozás, az emigráció, a távolság kérdését járja körbe: mit jelent egy új otthon keresése, a benső otthon megtalálása.

A Fake Is the New Real című kiállítás a Nano Galériában a poszt-valóság esszenciális kérdéseire épül: mi a műalkotás státusa; mi marad az eredeti, a hamisítvány, a másolat, a replika határvonalán; hogyan írják újra az imitáció, inspiráció és a lopás elméleteit a képzőművészetben? Gabriel Marian legújabb alkotásai irodalmi szövegek egymásra írásából, képi egymásra tevődéséből születtek, így az alkotási folyamat lehetőséget nyújtott híres irodalmi szövegek kísérleti "újraírására".

Nyitvatartás

Augusztus 16-án, pénteken a kiállítások 19 és 22 óra között látogathatóak, majd augusztus 17 és szeptember 14 között a Centrul de Interes megszokott nyitvatartása szerint, keddtől szombatig 16 és 19 óra között tekinthetők meg, ingyenesen. További részletek az alábbi linken: www.facebook.com/centruldeinteres.

(közlemény)
Nyitókép: Centrul de Interes

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS