2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az UNESCO Világörökségi Listájára terjesztenek fel egy székely falut

2019. augusztus 13. 22:33, utolsó frissítés: 22:47

A Kovászna megyei Bikfalván nagyon sok kúria van, azaz 38-at tartanak számon, ami egy faluhoz képest igen jelentő szám. Ezek arról híresek, hogy megőrizték 18. Századi formájukat. A település vezetői meg gondoltak és döntöttek egy olyat, hogy ha már ennyi vagány épületük maradt meg, akkor felterjesztik a települést az UNESCO Világörökségi Listára.

Minderről a Bikfalvát is magába foglaló Uzon község polgármestere, Ráduly István számolt be, és elmondta, hogy az önkormányzat úgy fogadta el a falu általános rendezési tervét, hogy az védi az épített örökséget, csak szigorúan szabályozott körülmények között lehet új házakat építeni vagy a régieket felújítani. A polgármester azt mondta, hogy már tíz éve dolgoznak azon Várallyay Réka művészettörténésszel és Kerezsi János nyugalmazott iskolaigazgatóval, hogy Bikfalva az UNESCO kulturális örökség listájára kerülhessen.Az évek óta tartó munkába feltérképeztek és leltárba vettek minden kúriát és parasztházat, az önkormányzat meg azt tervezi, hogy megvásárolja a Simon-kúriát, és szeretnék múzeummá alakítani az épületet

Emellett olyan tervek is vannak, hogy adókedvezményeket biztosítanak azoknak a bikfalviaknak, akik az előírások betartásával felújítják házaik homlokzatait.
Az uzoni és háromszéki önkormányzat közösen már tavaly tárgyalásokat kezdeményezett a művelődési minisztériummal, a világörökségi listára való felvétel érdekében. Azóta viszont Bikfalvát felvették az Erdélyi Értéktárba is, mondta Ráduly. (slagerradio)

FOTÓ: Sláger Rádió

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS