2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lendületes tizennyolcadik születésnapot ünnepelt a Partiumi Magyar Napok

2019. augusztus 31. 19:49, utolsó frissítés: 19:49

Nem csak nagykorúvá érett a Partiumi Magyar Napok, hanem olyan kezdeményezéseket is láthattunk a több száz rendezvény mellett, amelyek nem csak kellemes fesztiválhangulatot okoztak, felelősségteljes vállalásokkal is jártak.

Barta Zoltán programkoordinátor sikeresnek értékelte a hat nap alatt nyolcvanezer embert megmozgató partiumi magyar ünnepet, aminek ez volt a 18. kiadása. A szervezők színes programkínálatról, természetközeli élményekről és közösségformáló találkozásokról számoltak be közleményükben. A legizgalmasabb programok ez alapján nappal a gyerekek számára a bábelőadások voltak a Tűzoltótornyot körülölelő parkban, az idősebbeknek pedig a Kossuth-kertben és színpadnál, az Északi Színházban – például a Nemzeti Táncegyüttes Táncrapszódia című előadáson –, a Partiumi Filmélményeken, a Partiumi Mesterségek Utcájában és persze a Borudvarban nyújtottak kiemelkedő kikapcsolódási lehetőséget a rendezvények.

A 18. Partiumi Magyar Napok nyitott a környezettudatosság felé is. A felhőtlen kikapcsolódásnak része a tiszta környezet is, aminek hiánya nem csak a fesztiválokon okozhat gondot, hanem globális méreteket ölt. A szervezők ezért 108 szelektív szemeteskukát helyeztek ki a helyszínen, amelyekből összesen 38 köbméternyi szemetet sikerült szétválogatniuk a hat nap során. Emellett a Kossuth-kert kilenc pontján cigarettacsikk-gyűjtőket állítottak fel. A Borudvarban és az éttermi részlegen meg lehetett vásárolni a fesztivál személyre szabott, újrafelhasználtató poharait, amik elérték, hogy minimálisan ugyan, de kevesebb szemét termelődjön.

Barta Zoltán elismerte, a kezdeményezés még gyerekcipőben jár, azonban úgy véli ezek voltak az első lépések egy száz százalékban zöld fesztivál felé. „Jövőre még nagyobb lendülettel fogunk küzdeni a szeméthegyek ellen, és remélem, a partiumi közösség ismét partnerünk lesz ebben” – fogalmazott a programkoordinátor. Hozzátette a Partiumi Magyar Napok másik nemes célja 2019-ben egy 10 éves, leukémiában szenvedő kisfiú gyógykezelésének támogatása volt, aki számára gyűjtést szerveztek a fesztivál több pontján. A Kossuth-kertben felállított urnákba, a főzőversenyek nevezési díjából és Harag György Társulat sátrában összegyűlt 11 006 lej, 120 euró és 1200 forint, ami Barna Tamás debreceni kezelését támogatja.
(Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS