2018. október 17. szerdaHedvig
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Himalájakék csendje: megnyílt Sütő Zsolt fotókiállítása Sepsiszentgyörgyön

2009. április 09. 16:41, utolsó frissítés: 16:41

Kovács Lehel hosszan kongó, gyógyító hangtálaival, füstőlővel, mécsesekkel, és egy erdélyi fotós Észak-Indiában készült képeivel idézték meg Kőrösi Csoma Sándor szellemét szerda este a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.

Jobbról balra: Kovács Lehel, Hubbes László, Kelemen Attila és Sütő ZsoltJobbról balra: Kovács Lehel, Hubbes László, Kelemen Attila és Sütő Zsolt

A Himalájakék, Tibetvörös című kiállítás látogatói a 2007-ben Csoma útjának egy szakaszát bejáró szabadúszó fotográfus, Sütő Zsolt képein keresztül találkozhatnak azokkal a kolostorokkal, kis falvakkal, melyekben a híres nyelvtudós lakott és dolgozott több mint 2 évszázaddal ezelőtt.

A címben is említett Himalájakék a kiállítás kurátora, Hubbes László Attila szerint „kéksége” ellenére valójában meghittséget keltő, meleg szín. Kelemen Attila Ármin, a Transindex kiadóigazgatójának véleménye szerint ez nem egy olyan kiállítás, ahol az ember rögtön megtalálja a kedvenc képét.


A népes közönség Sütő Zsolt vetítettképes előadásán több száz fotót nézhetett végig; a képeket látva, a történeteket hallgatva kicsit talán valóban közelebb kerülhettek Csomához, a nyelvtudóshoz, a háromszéki emberhez, s rajta keresztül a tibetiekhez.

A gyermekek játszva tanulhattak a múzeumpedagógiai foglalkozáson: megismerkedhettek az elcsöndesedést, meditálást segítő mandalákkal, ahogy kifestették, kiszínezték a különböző jelentésű ábrákat. A múzeumpedagógusunk továbbra is várja az óvodai, iskolai csoportok jelentkezését a különböző korosztályoknak szóló, az időszakos és állandó kiállításokhoz kapcsolódó fotókiállításokra.

A Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia termében május 24-ig tekinthetők meg Sütő Zsolt fotói, valamint az általa készített, Himalayablues című harmincperces fotóinstalláció, mely a bódhiszattvák tízféle erejével ismerteti meg a nézőt. (a Székely Nemzeti Múzeum közleménye)Készülnek a mandalák
<br />
<i>Fotók: Barabás Zsolt, Székely Nemzeti Múzeum</i>Készülnek a mandalák
Fotók: Barabás Zsolt, Székely Nemzeti Múzeum

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS