2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyi Táncháztalálkozóra készülnek Székelyudvarhelyen

2019. szeptember 10. 17:44, utolsó frissítés: 17:44

Idén szeptember 13-15. között rendezik meg az Erdélyi Táncháztalálkozót Székelyudvarhelyen.

Az eseménysorozat kiemelt vendégei lesznek a felvidéki Ifjú Szívek Táncszínház, valamint a Vajdaságból érkező kézművesek. Az előkészületekről és az esemény jelentőségéről Orendi István főszervező, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője tájékoztat.A támogatók sorából a Kaszaj Kulturális Egyesületet, az Udvarhely Néptáncműhelyt és a Hagyományok Háza Hálózat Erdélyt hangsúlyos kiemelni. Az utóbbi szervezet adja a rendezvény biztos hátterét. Régi ez a kapcsolat, amikor felvetődött a gondolat, hogy a régi – 1978-82 között rendezett – táncháztalálkozók szellemében elevenítsék fel a jeles eseményt, akkor az intézvény vezetője, Kelemen László gondolkodás nélkül az ügy mellé állt. Az elmúlt évi összejövetel számai tiszteletreméltóak: 1100 embert szállásoltak el és étkeztettek, rajtuk kívül a hétvégén több ezer ember fordult meg a műsorokon. A rendezvénynek minden évben egy vezérfonala van, idén a nevében is szereplő találkozás szóra, az együttlét örömére helyezik hangsúlyt.

A programszervezésben nem térnek el jelentősen az eddigiektől, az ünnepnapok a Felső-Piactér, közkedvelt nevén a Patkó felé tartó látványos felvonulással kezdődnek, ahol több mint száz zenész játszik önfeledten, s a fesztiváli hangulatban várhatóan ismét nagyon sokan perdülnek táncra.


Szombaton pedig a Székely Gyümölcsfesztivállal közösen szerveznek vásárt. A szabadtéri színpadon igényes műsorok váltják egymást, a szombat esti gálaműsoron a felvidéki Ifjú Szívek Táncszínház lép fel. Sok értékes program színesíti még a napot, a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes egy stúdió előadással jelentkezik két alkalommal, Kisnemesek címmel.

Könyvbemutatók, gyermekelőadás, gyerektáncház, néptáncoktatás is szerepel a palettán. Az elmúlt évi kedvező fogadtatás nyomán ismét borkóstolót szerveznek, amit a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség főborásza, Tóth Csaba tart az érdeklődőknek. További információkat és a programokkal kapcsolatos részletes tájékoztatást a Hagyományok Háza honlapján lehet találni. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS