2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

10 éves az Ecsetgyár: évfordulós programsorozatot kínálnak

2019. szeptember 18. 16:43, utolsó frissítés: 16:43

A 2009-ben alapított Ecsetgyár, a kolozsvári és hazai kulturális és művészeti projektek megvalósítását és népszerűsítését támogató független kortárs művészeti tér, létezésének tizedik évfordulója alkalmából ez év őszén sokrétű eseménysort szervez. A két hónapos évad ugyanakkor a szervezet életének újabb szakaszát kívánja felvezetni.

„Az Ecsetgyár sokunk számára a kolozsvári független színtér katalizátora, különféle körülmények között, különféle formában kibontakozó művészi megnyilatkozások ihletője. Tízévnyi megfeszített munka után elérkezett a helyzetfelmérés pillanata, mérlegelnünk kell a kulturális színtér változásait, a város és főbb szereplőinek átalakulását, illetve azt, hogy mindez hogyan befolyásolja a hazai és kolozsvári független szféra jövőképének további alakulását, lehetőségeit.” – nyilatkozza Miki Braniște kurátor, kulturális menedzser.Az idén őszre ütemezett eseménysorozat október 4-én indul a Pilot kiállítótérben megtekinthető Kollektív tekintet: Minták abból, ami mindannyiunkra vonatkozik kiállítás megnyitójával, a Lateral ArtSpace galériában berendezett Blind Date #2 kiállítás megnyitójával, illetve a bolgár Ivo Dimchev Selfie Concert című interaktív zenei performanszával (jegyek elővételben a www.eventbook.ro oldalon kaphatók). Október 5-én az Ecsetgyár földszintjén található stúdióteremben a kulturális szféra és különböző közintézmények képviselőinek, szakértőinek részvételével kerül megrendezésre a független művészetek terén működő szervezetek létező és elképzelhető gyakorlatának témájával foglalkozó Parti-Transz/Pe-Trecere 10.0 beszélgetés-sorozat.

Selfie concert / Ivo DimchevSelfie concert / Ivo Dimchev


Október és november hónapok folyamán Romániából, Magyarországról, Ausztriából és Bulgáriából érkező vendégelőadások nemzetközi mini-évadának ad otthont az Ecsetgyár, továbbá két kiállítással és egy nyílt közösségi eseménnyel, a Pilot Café-val indul a Pilot kiállítótér új vizuális művészeti programja, melyet vitaprogramok, kerekasztal-beszélgetések és kiállításlátogatások egészítenek ki.

Az évfordulós program keretében egyes eseményeknek a szevezet partnerei adnak majd teret; az előadások egy része a Tranzit Házban és a Sapientia Tudományegyetem Stúdiótermében lesz megtekinthető, illetve az ecsetgyári RAP helyszínen kívül a fiatal előadóművészeknek szervezett műhelyeknek a BBTE Színház és Televízió kara továbbá az „Octavian Stroia” Táncművészeti és Színművészeti Líceum ad otthont. Kolozsvár négy legjelentősebb tudományos múzeuma közreműködésével az Ecsetgyárban alkotó művészek átfogó kiállításprogramot szerveznek.

Az interdiszciplináris évad formájában megrendezett őszi program az Ecsetgyár új művészeti irányát, a művészgenerációk közötti szaktudás-átvitelt jelzi. A sorozatot a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem (Universitatea de Artă și Design) diákjainak részvételével megrendezett „Újhullám/Noul val #1'” című kiállítás nyitja. A kiállítás kurátorai: Alexandra Mereuți és Sebastian Danciu fiatal képzőművészek, helyszíne az Ecsetgyár Pilot kiállítótere.

A teljes program szeptember 30-tól lesz elérhető a www.fabricadepensule.ro oldalon, az előadásokra az Eventbook felületen válthatnak jegyet az érdeklődők.

A program partnerei: BBTE Színház és Televízió Kar, „Octavian Stroia” Táncművészeti és Színművészeti Líceum, Tranzit Ház, Osztrák Kulturális Központ, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI), UNITER, Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem (UAD), Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Erdélyi Néprajzi Múzeum, Erdélyi Történelmi Múzeum, a BBTE Állattani Múzeuma, a BBTE Növénytani Múzeuma. Az esemény népszerűsítésében partnereink: Radio România Cluj, EBS Radio, Observator Cultural, TVR Cluj, Zile și Nopți, Clujlife, Cluj.com, Transindex, Modernism, Liternet és Eventbook.

A projekt támogatója Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa támogatja.

A projektet az Országos Kulturális Alap (AFCN) támogatja. A projekt nem tükrözi az AFCN álláspontját. Az AFCN a projekt tartalmára vagy eredményeinek felhasználására nézve nem vállal felelősséget. Mindezekért teljes mértékben a támogatás kedvezményezettje felel.

#FDP10 #TimesOfTransition


(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS