2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bartókék Bécsben: rendhagyó bemutatóra készülnek Marosvásárhelyen

2019. október 07. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

A marosvásárhelyi Kultúrpalota ad otthont a Hagyományok Háza Bartókék Bécsben- Katonadalok, 1918 című előadásának. Az előadás története az akkori kulturális-politikai viszonyokat tükrözi. A Monarchia vezetése a Nagy Háború harmadik évében a császárvárosban olyan koncertet tervezett, amelyen a Monarchia népeinek régi és újabb katonadalait kívánta bemutatni.Ez az előadás végül 1918 januárjában valósult meg, amelynek nem német részében Bartók Béla vállalt oroszlánrészt, a munkába barátját, Kodály Zoltánt is bevonta, sőt maga is fellépett.

A koncert sikerén felbuzdulva a bécsiek indítványozták annak megismétlését Budapesten, természetesen az akkori Magyarország nemzetiségeinek katonadalaira fókuszálva. A bécsihez hasonlóan a magyar fővárosban is Bartók Béla koncepciójára támaszkodtak volna, de a magyar kultúrpolitikusok már másnak szánták a műsor összeállítását és a bemutatót.

Száz év elteltével a Hagyományok Háza az eredeti szándék szerint állította színpadra az elmaradt produkciót, amit a Zeneakadémián – egy évvel korábban rendezett koncertje után – október 11-én a marosvásárhelyi közönség is megismerhet.

„Az előadás tulajdonképpen a Bartók szándékait követő rekonstrukció foglalja össze a kezdeményezést Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, a hangverseny szerkesztője. –

A főigazgató elmondása szerint a zeneszerző a monarchia népeinek katonadalaiból kívánt egy csokorra valót bemutatni. Az első nehézségek már a bécsi bemutatón jelentkeztek: sem a kurucnótákat, sem a Rákóczi indulót nem lehetett műsorra tűzni. A bemutató munkálataiba Bartók barátját, Kodály Zoltánt is bevonta, a műsorban a saját átiratai mellett Kodály feldolgozások is szerepeltek, de helyet kapott Kodály feleségének, Sándor Emmának feldolgozása is. Végül Budapesten az operett-világ diadalmaskodott: Kacsóh Pongrác kapta meg a feladatot.

„A centenáriumi előadással Bartók alapgondolatát kívántuk megvalósítani, aki egyrészt hitet tett magyar volta mellett, de a Kárpát-medencei népek testvériségét is hangsúlyozta”- mondta el Kelemen László. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS