2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közel nyolcezren moziztak a 19. Filmtettfeszten

2019. október 08. 17:16, utolsó frissítés: 17:17

Közel nyolcezren néztek friss magyar filmeket a 19. Filmtettfeszten október 2. és 6. között. Az erdélyi magyar filmszemlét 15 helyszínen szervezték meg, ezek közül az aradi vetítések még hátravannak: október 11-12-én rövidfilmeket és két nagyjátékfilmet lehet látni a megyei könyvtárban, írja a Transindexhez eljuttatott sajtóközleményében a Filmtett.

A 19. Filmtett kolozsvári közönségeA 19. Filmtett kolozsvári közönsége


A közlemény szerint a 19. Filmtettfeszt válogatásában 15 friss magyar nagyjátékfilm szerepelt, ezek közül a BÚÉK című vígjáték bizonyult a legnépszerűbbnek. Négy dokumentumfilm, hét rövidfilm, valamint a Filmgalopp verseny keretében hat erdélyi alkotó rövid dokumentumfilmje is szerepelt a kínálatban, olyan ínyencségek mellett, mint a 101 éves kolozsvári némafilmek, a ’70-es-’80-as évek kolozsvári amatőrfilmjei és az első magyar sci-fi.

A filmeket több mint harminc meghívott kísérte el, összesen hat városban voltak közönségtalálkozók a vetítések után. Kolozsváron, Csíkszeredában és Nagyváradon ismét látogatottak voltak a rajzfilmvetítést kiegészítő gyermekfoglalkozások. A 19. Filmtettfeszt életműdíját, a Sárga Csikó-díjat az erdélyi filmes szakma támogatásáért Fekete Ibolya filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár vette át, tiszteletére első nagyjátékfilmjét, a Bolse vitát vetítették.
A 19. Filmtett csíkszeredai közönségeA 19. Filmtett csíkszeredai közönsége


A Filmgalopp verseny szakmai zsűrije egyhangúlag Ugron Réka Dobrudzsában forgatott Fiam, Iulian című alkotását ítélte a legjobb dokumentumfilmnek, a közönség pedig a székelyföldi gyermekotthon világát bemutató Tejjel kiflit díjazta. A szervezők először díjaztak fiatal filmkritikust a Filmtett szerzői közül, az elismerést Soós Tamás kapta. Az aradi Filmtettfeszt pénteken és szombaton is rövidfilmes blokkal indul este fél héttől, este nyolctól pedig első nap a Ruben Brandt, a gyűjtő, második nap Az Úr hangja lesz műsoron. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS