2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alföldi Róbert neoavantgárd fotógyűjteményéből nyílik kiállítás a Magmában

2019. október 09. 17:42, utolsó frissítés: 17:44

A múlt szabadsága - Válogatás ALFÖLDI Róbert fotógyűjteményéből. Neoavantgárd fotóművészet Magyarországon az 1960-as évektől napjainkig
címmel nyílik kiállítás a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben október 12-én, szombaton, 19 órától. A kiállítást Szombathy Bálint író, képzőművész, műkritikus nyitja meg.

A kiállítás anyagát először A múlt szabadsága címmel 2016-ban a budapesti Mai Manó Házban mutatták be. A tárlat kurátora Kolozsváry Marianna művészettörténész volt.

Felhasznált képanyag: LAKNER László, Felveszem a lépcsők formáját, 1971, fotó: GADÁNYI György
<br />
Felhasznált képanyag: LAKNER László, Felveszem a lépcsők formáját, 1971, fotó: GADÁNYI György


"Alföldi Róbert nagyszerű gyűjteménye a korabeli magyarországi és külhoni avantgárd legjelentősebb művészeinek reprezentatív műveit tartalmazza, egy olyan anyagot, mely nemzetközi viszonylatban is különleges.

A legkevesebb, amit a gyűjteményről mondhatunk, hogy hiánypótló. Nincs ma Magyarországon egyetlen intézmény sem, amely ekkora (több mint ötszáz mű), ennyire szisztematikusan és egyúttal a minőségre érzékenyen fölépített gyűjteménnyel rendelkezne a magyar neoavantgárd fotóművészetről, illetve a képzőművészek fotómunkáiról. A gyűjtemény további jelentősége, hogy sok lappangó felvételt, kallódó képeket, kópiákat kutatott fel és talált meg, s mentett meg a pusztulástól" - nyilatkozta a gyűjteményről Kolozsváry Marianna.

Az esemény része a Sepsiszentgyörgyön megrendezésre kerülő VISOR Székelyföldi Fotófesztiválnak.

A kiállítás 2019.10.13–11.29. között, hétfő kivételével, naponta 11:00-19:00 óráig látogatható.

Bővebben a kiállításról a www.magmacm.ro oldalon. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS