2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Népi költő könyvét mutatták be Kolozsváron

2019. október 11. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

Tartalmas és jó hangulatú könyvbemutatón vehettek részt az érdeklődők október 8-án kedden délután az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában, melynek házigazdája Biró Annamária, a EME kiadójának felelős szerkesztője volt. Az Emberek és kontextusok sorozat 16. darabjaként jelent meg Újvári Anna népi költő, az „…én szeretem azt úgy átadni, hogy mások is olvassák” című könyve, melyet Bajkó Árpád frissen doktorált néprajzkutató mutatott be. Ezt megelőzően Keszeg Vilmos, a sorozat szerkesztője méltatta az egyes köteteket, a teljes sorozatot, mely most Újvári Anna munkáinak közzétételével gyarapodott. A verseket Tamásné Szabó Csilla gondozta, jegyzetelt és rendezte sajtó alá, aki elemző tanulmánnyal tette teljessé a kötetet.

A sorozat egyébként néprajzi, antropológiai kutatásokat tartalmaz, ehhez illeszkedik a most megjelent könyv is. Tamásné Szabó Csilla tanulmányában Újvári Anna életterét, verselési szokásait, az írás motivációit, a verselés teljes kontextusát kutatta és elemezte, ugyanakkor számba vette a versek műfaji jellegzetességeit is. Mivel Tamásné elsősorban nyelvész, az elemzést megtoldotta Újvári Anna nyelvhasználati sajátosságainak elemzésével is, mely igazi újszerűsége a kötetnek. A sorozatban minden kötethez DVD is tartozik. Ez esetben a DVD-n nemcsak Újvári Anna verses füzeteinek lapjait, táncos fényképeit örökítette meg a szerző, hanem meghallgathatók mindazon interjúk is, amelyeket Tamásné Szabó Csilla készített az adatközlővel, s amelyek lejegyzett változata a kötet lapjain is olvashatók. A könyv mutatós kiállítása is a kiadó munkáját dicséri.

A kötet érdekes lehet mindazoknak, akik szívesen olvasnak a népi kultúra különböző területeiről, érdeklődnek a néprajz és antropológia iránt.

(tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS